Witajcie,
W maju rodzę 2 dziecko, obecnie pobieram na syna 500+ niestety w roku zasiłkowym 2016/2017 przekroczyłam próg dochodowy dotyczący zasiłku rodzinnego.
W maju po porodzie zamierzam składać "urlop wychowawczy czy macierzynski?" (1000zł, nie wiem dokładnie jak to się nazywa). Niestety również przekroczę dochód o zasiłek rodzinny. Postanowiłam złożyć o becikowe.
Moje pytanie brzmi: W okresie zasiłkowym 2017/2018 kwalifikuje się do rodzinnego czy wtedy mogę uzyskać dodatek do rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka? Czy tak jak w rodzinnym obowiązuje w nim czas 12 miesiecy na złożenie wniosku?
Zasiłek rodzinny+becikowe+ dodatek?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Re: Zasiłek rodzinny+becikowe+ dodatek?
1. "Wychowawczy czy macierzyński", o którym piszesz, (1000 zł miesięcznie) to świadczenie rodzicielskie, tzw. "kosiniakowe", które przysługuje wtedy, jeśli nie pracujesz i to świadczenie nie jest uzależnione od dochodu całej rodziny. Nie jest uzależnione od dochodu, ale to świadczenie doliczane jest później do dochodu w zasiłkach rodzinnych i w 500+.
2. Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka przysługuje jednorazowo na dziecko w wieku do ukończenia pierwszego roku życia.
2. Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka przysługuje jednorazowo na dziecko w wieku do ukończenia pierwszego roku życia.
Re: Zasiłek rodzinny+becikowe+ dodatek?
jeszcze jest Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka
Oprócz Zasiłek rodzinny+becikowe+ dodatek? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Ewalu, Elmer pomóżcie
do Elmerka
Ubezpieczeni zdrowotne ŚP
zasilek rodzinny i odliczenie alimentów
Sprawozdanie PRZEMOC 1.2D ZA OKRES DO 31.12.2016 r. łódzkie
zapotrzebowanie za życiem 2017
i co teraz powinniśmy zrobić??
Ś Pielęgnacyjne
szkolenia Mazurkiewicz a Wardach
urlop wychowawczy Elmer proszę o podpowiedź
jak zacząć
pisemko do KRUS, przyznano śp