Zasiłek rodzinny bez alimentów - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 14 mar 2024, 10:27

minny pisze:
14 mar 2024, 10:22
Mam taką sytuację: Pani ma dziecko z poprzedniego związku (nieformalnego), dwa miesiące temu wyszła za mąż (nie za ojca dziecka). Czy musi mieć zasądzone alimenty na to dziecko, żeby otrzymać zasiłek rodzinny?
U nas w ośrodku oczywiscie że musi mieć zasądzone alimenty! Ale wiem są są gminy które uważają że Pani tworzy nową rodzine i nie musi mieć żadnych alimentów na pierwsze dziecko i przyznają normalnie rodzinne. W życiu bym tego nie zrobiła w sytuacji gdzie jest brak zasądzonych alimentów.
AgiBagi
Stażysta
Od: 07 lip 2022, 13:03
Zajmuję się: Świadczeniami rodzinnymi

Napisano: 14 mar 2024, 13:50

Jeśli Pani wyszła za mąż to nie jest już "osobą samotnie wychowującą dziecko".
Alimenty na dziecko nie muszą być zasądzone żeby pobierać zasiłek rodzinny przez osobę zamężną.
art. 3 pkt 17a, art. 7 pkt 5 ustawy o ŚR.
Ale dochód z alimentów jest liczony za rok bazowy (nie są dochodem uzyskanym) - więc lepiej weź oświadczenie od Pani że nie ma zasądzonych alimentów na dziecko.
Renia C
Praktykant
Od: 10 lut 2023, 15:10
Zajmuję się: SR

Napisano: 14 mar 2024, 14:13

Osobą samotnie wychowującą dziecko w rozumieniu art. 3 pkt 17a ŚwRodzU jest każdy rodzic, który wychowuje swoje dziecko bez udziału drugiego rodzica tego dziecka, albowiem zawarty w tym przepisie warunek (wychowuje co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem) należy odnosić nie do każdej osoby związanej z jednym z rodziców dziecka, ale do rodzica dziecka, którego dotyczy wniosek o przyznanie dodatku do zasiłku por. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 21.3.2019 r., I OSK 3418/18.
50annac50
Praktykant
Od: 10 maja 2018, 8:04
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 14 mar 2024, 14:21

Pani jest mężatkom
NIE MUSI !!!!! mieć zasądzonych alimentów
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 14 mar 2024, 14:23

AgiBagi pisze:
14 mar 2024, 10:27
minny pisze:
Mam taką sytuację: Pani ma dziecko z poprzedniego związku (nieformalnego), dwa miesiące temu wyszła za mąż (nie za ojca dziecka). Czy musi mieć zasądzone alimenty na to dziecko, żeby otrzymać zasiłek rodzinny?
U nas w ośrodku oczywiscie że musi mieć zasądzone alimenty! Ale wiem są są gminy które uważają że Pani tworzy nową rodzine i nie musi mieć żadnych alimentów na pierwsze dziecko i przyznają normalnie rodzinne. W życiu bym tego nie zrobiła w sytuacji gdzie jest brak zasądzonych alimentów.
:shock: :shock: :o :roll:
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 14 mar 2024, 14:32

AgiBagi pisze:
seriously?????
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2024, 14:34

AgiBagi pisze:
minny pisze:
Jakbyś natrafiła na mnie jako petenta szybko byś zmieniła zdanie :twisted:
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 15 mar 2024, 11:28

Dziecko wychowujące się w rodzinie rekonstruowanej (a z taką mamy do czynienia w niniejszej sprawie), nie traci statusu osoby wychowywanej przez samotnego rodzica. Nie ma znaczenia okoliczność, że rodzic ubiegający się o dodatek do zasiłku rodzinnego pozostaje w nowym związku małżeńskim. Spełniona jest przesłanka samotnego wychowywania dziecka zawsze wówczas, gdy jest ono wychowywane tylko przez jednego jego rodzica tj. biologicznego ojca lub matkę dziecka. Bez znaczenia w tej sytuacji jest okoliczność, że rodzic ubiegający się o dodatek do zasiłku rodzinnego pozostaje w nowym związku małżeńskim, nawet jeśli z tego drugiego związku również posiada inne dzieci, które wychowuje wspólnie z dziećmi z "poprzedniego" związku.
50annac50
Praktykant
Od: 10 maja 2018, 8:04
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 15 mar 2024, 13:19

To jakim cudem rodzic będący w związku małżeńskim spełnia warunek wynikający z definicji osoby samotnie wych. dziecko ????
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 15 mar 2024, 13:48

Jak widać przyznanie takiemu dziecku bez zasądzonych alimentów zasiłku rodzinnego to kwestia dyskusyjna!
Mała81
Stażysta
Od: 31 sty 2024, 15:19
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x