Zasiłek rodzinny dla emerytowanego żołnierza - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 10 cze 2025, 9:49

Proszę o pomoc.
Czy przyznalibyście ZR żołnierzowi, który dysponuje świadectwem służby do dnia 31.01.2025r. i decyzją Dyrektora Wojskowego Biura Emerytalnego ma ustalone prawo do emerytury do 01.02.2025r., jednak emerytury nie wypłaca się za okres od 01.02.2025r. do 31.01.2026r. w związku z art. 41 ust.2 ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin.
Zgodnie z przepisami ustawy o obronie ojczyzny art. 459. Żołnierzowi zwolnionemu z zawodowej służby wojskowej,niezależnie od odprawy, o której mowa w art. 458, przysługują następujące należności pieniężne:
1) przez okres 1 roku po zwolnieniu ze służby wypłacane co miesiąc świadczenie pieniężne w wysokości kwoty uposażenia zasadniczego wraz z dodatkami o charakterze stałym, należnego w ostatnim dniu pełnienia służby
Nasz żołnierz skorzystał z tego grantu i dostał jednorazowo w miesiącu marcu 2025r. 12
miesięczne uposażenie po zwolnieniu z służby w wysokości ok. 80.000.
Czy zrobilibyście utratę dochodu z służby i brak dochodu uzyskanego z emerytury czy wliczylibyście w jakiś sposób tego granta i na jakiej podstawie prawnej (dochód uzyskany?)
Nikodemus
Praktykant
Od: 11 wrz 2024, 19:56
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 12 cze 2025, 11:29

Hej, nikt nie pomoże? Pobijam pytanie.
Nikodemus
Praktykant

Napisano: 12 cze 2025, 12:16

Literalnie ustalasz datę pierwszej wypłaty i dochód za miesiąc następny. Chcesz mieć czyste ręce sam to ustal z organem wypłacającym a nie przez stronę. Odpiszą 0 przyjmiesz 0 a jak rokiem bazom będzie 2025 r. to mu to wszystkich wliczysz bo i w tym temacie już orzecznictwo się zmieniło.

Natomiast jak cię to boli to można by dokonać szerzej interpretacji i wyciągnąć 1/12 z tego i doliczyć do dochodu. Tu by trzeba było poszukać orzecznictwa ale moim zdaniem do obrony.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 12 cze 2025, 12:39

Szarak pisze:
12 cze 2025, 12:16
Literalnie ustalasz datę pierwszej wypłaty i dochód za miesiąc następny. Chcesz mieć czyste ręce sam to ustal z organem wypłacającym a nie przez stronę. Odpiszą 0 przyjmiesz 0 a jak rokiem bazom będzie 2025 r. to mu to wszystkich wliczysz bo i w tym temacie już orzecznictwo się zmieniło.

Natomiast jak cię to boli to można by dokonać szerzej interpretacji i wyciągnąć 1/12 z tego i doliczyć do dochodu. Tu by trzeba było poszukać orzecznictwa ale moim zdaniem do obrony.

Dziękuję za Twoją opinię.
Już napisałam do Organu Emerytalnego o wystawienie stosownego zaświadczenia.
Jak dla mnie przesłanki utraty dochodu są tutaj wypełnione bo jest i świadectwo służby, które spina się z wydrukiem z systemu (ZUS) co do daty utraty ubezpieczenia. Decyzja emerytalna też jest zgodna z uzyskaniem nowego tytułu ubezpieczenia przy emeryturze i w wydruku ZUS widnieje 1 luty 2025r. Natomiast nie ma wypłaty emerytury przez rok wiec nie ma uzysku z emerytury (uzysk dopiero będzie za marzec 2026r.)
Z kolei, to 12 miesięczne uposażenie nie da się pod nic podciągnąć. Pod żadne zdarzenie uzysku naszej UŚR.
Ponadto, ustaliłam że jest to dochód który jest opodatkowany podatkiem zryczałtowanym i już został odprowadzony do US , a Pan nie dostanie z tego PITu za 2025 i nie musi się z tego rozliczać.
Jak dla mnie jakaś luka w prawie... którą strona ma prawo wykorzystać i to zrobiła.
Nawet jakbym chciała usilnie dać mu odmowę to nie mam jej czym podeprzeć.
Jeszcze myślałam żeby zrobić odmowę z tej strony że nie uznać mu tego świadctwa służby i napisać że utrata dochodu w jego sytuacji nie nastąpiła bo kontynuuje uprawnienie do 12 miesięcznego uposażenia ( odpowiadającego wysokości kwoty uposażenia zasadniczego wraz z dodatkami o charakterze stałym, należnego w ostatnim dniu pełnienia służby), ale się z tego powoli wycofuję ...
Teraz bardziej skłonna jestem mu przyznać ZR, a moje pytanie do Ciebie jest takie czy Twoim zdaniem decyzja pozytyuwna będzie do podważenia?
Nikodemus
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x