zasiłek rodzinny i samotne wychowywanie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 28 maja 2014, 8:40

dziewczyna jest panną, urodziła dziecko ojciec nie uznał dziecka, pobiera u nas zasiłek i dodatek z tytułu samotnego wychowywania. Dzisiaj przynosi mi wyrok sądu z 9.04.2014 uprawomocnił się 02.05.2014 . W wyroku jest zapisane że:
I. ustala się ojca dziecka,
II. nadaje się dziecku nazwisko matki
III. pozbawia się ojca władzy rodzicielskiej
IV. zakaz kontaktów ojca z dzieckiem,
V. w pozostałym zakresie powództwo się oddala
Babka nie ma zasądzonych alimentów i nie będzie się o nie ubiegać, sprawę wniósł ojciec dziecka, dziewczyna nie chce mieć żadnych kontaktów z facetem.
Dodatek nie przysługuje od czerwca. A co z zasiłkiem rodzinnym, myślę że tez nie przysługuje? powinna mieć wyrok z zapisem że powództwo o ustalenie świadczeń alimentacyjnych zostało oddalone albo że sąd zobowiązał do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania (Art.7 ust. 5 pkt c i d)
Czy dobrze myślę ?
luna1

Napisano: 28 maja 2014, 8:45

bardzo ładnie myślisz. Tylko nie wiem czy ta kobieta uzna, że bardzo ładnie....

Nie rozumiem tego typu kobiet
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2014, 13:47

ja też ich nie rozumiem... z tego co ta dziewczyna mówiła facet jest po rozwodzie i ma jeszcze kilka innych dzieci z kilkoma babkami;-) i nie chce mieć z nim nic wspólnego.
Ale żeby pobierać zasiłek rodzinny musi mieć wyrok sąd o zasądzeniu alimentów, albo o oddaleniu powództwa albo zapis że sąd ja zobowiązuje do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania. To że facet jest pozbawiony władzy i ma zakaz kontaktów nie ma znaczenia do tego żeby dalej wypłacać zasiłek rodzinny? Dobrze myślę?
luna1

Napisano: 02 cze 2014, 11:50

a powinnam jej najpierw wysłać wezwanie o dostarczenie dochodów ojca lub wyrok sądu o zasądzeniu alimentów czy od razu wysyłać zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie uchylenia decyzji
luna1

Napisano: 02 cze 2014, 12:59

proszę o podpowiedz
luna1

Napisano: 03 cze 2014, 10:32

jak myślicie wysłać najpierw wezwanie czy od razu zawiadomienie o uchyleniu świadczeń
luna1

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x