zasiłek rodziny,fundusz alimentacyjny,500+ proszę o pomoc - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: dzisiaj, 0:20

Dzieci wylądowały w ośrodku 20lipca 2021 a wypłata świadczeń 25lipca,coś pamiętam że przekazywałam ośrodkowi ,nie pamiętam czy przekazywałam pieniądze jutro będe dzwonić,bo wtedy trafiłm do szpitala ale dobry start tak bo dawałam wyprawkę ale nie mam dokumentów ,za jaki czas sie przedawnia te świadczenia jestem załamana z tamtego okresu nie mam dokument
DZIECI13
Praktykant
Od: 10 mar 2025, 23:05
Zajmuję się: Jestem na rencie

Napisano: dzisiaj, 8:26

Ale o co ci chodzi ? Ty masz do zwrotu nienależnie pobrane świadczenia? Jeżeli tak to musisz to ustalić w swoim OPS.Terminy liczy się od ostatniego pisma/decyzji/wezwania/upomnienia....
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: dzisiaj, 9:11

Narazie nie dostałam do zwrotu,ale czy sie przedawniło ,wystąpiłam do nich z wnioskiem o decyzji bo nie trzymałam oni niemają ,ja w tamtym okresie byłam w szpitalu wszystko nadzorował mopr
DZIECI13
Praktykant

Napisano: dzisiaj, 9:43

Jeżeli nie było prowadzone postępowanie i nie było decyzji o ustaleniu nienależnie pobranych świadczeń to przedawnia się sprawa dopiero po 10 latach od daty wypłaty - wtedy już nie wydaję się decyzji o nienależnych świadczeniach.
Niestety ale w niczym Ci nie pom0ożemy...musisz skontaktować się ze swoim MOPR-em i ustalić jak wygląda twoja sprawa.
~o~
VIP

Napisano: dzisiaj, 10:39

Najśmieszniejsze że próbuję co kolwiek ustalić ale nie mają decyzji ztamtego okresu,ja byłam w szpitalu od 27 lipca 2021 do 20 sierpnia a dzieci w ośrodku od 20lipca do 12 września,napisałam do pogotowia opiekuńczego bo wiem ze coś im przelewałam jakieś pieniądze i dawałam wyprawki dla dzieci dobry start ,a nie przedawnia sie z okresem 3 lat ,przecież w roku 2022 mogli mnie ścigać a tego nie robili
DZIECI13
Praktykant

Napisano: dzisiaj, 10:43

Ja nie jestem człowiekiem majętnym żyje z renty,a na dzieci mam świadczenia, wtedy jak byłam w silnej depresji nie myślałam ja tamten okres przespałam w szpitalu,przecież mogli sie dopatrzeć jak decyzje cofnęli o zasiłki moje ,a ośrodek wystąpił o swoje ,czemu tego nie zrobili w roku 2021
DZIECI13
Praktykant

Napisano: dzisiaj, 12:38

Jeszcze raz napiszę ....Niestety ale w niczym Ci nie pomożemy...musisz skontaktować się ze swoim MOPR-em i ustalić jak wygląda twoja sprawa.
~o~
VIP

Napisano: dzisiaj, 12:56

Czekam o odpowiedź z pogotowia tam gdzie dzieci były ,może w ten sposób coś ustale
DZIECI13
Praktykant

Napisano: dzisiaj, 12:59

A nie przedawniają sie te świadczenia z okresem 3lat
DZIECI13
Praktykant

Napisano: dzisiaj, 13:04

Art.30
ust.3. Należności z tytułu nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat, licząc od dnia, w którym decyzja o ustaleniu i zwrocie nienależnie pobranych świadczeń stała się ostateczna.
4. Bieg przedawnienia przerywa:
1) odroczenie terminu płatności należności,
2) rozłożenie spłaty należności na raty,
3) zastosowanie środka egzekucyjnego, o którym dłużnik został powiadomiony
– przy czym po przerwaniu biegu terminu przedawnienia biegnie on na nowo odpowiednio od dnia następującego po dniu odroczenia terminu płatności należności, rozłożenia spłaty należności na raty lub zastosowania środka egzekucyjnego, o którym dłużnik został powiadomiony.
ust.5. Decyzja o ustaleniu i zwrocie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych nie jest wydawana, jeżeli od terminu ich pobrania upłynęło więcej niż 10 lat.

Nie mając wglądu w akta nie podamy Ci informacji co się dzieje w Twojej sprawie...czy masz dług czy nie...
~o~
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x