zasiłek stały??? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 26 sie 2016, 8:31

Proszę o pomoc... Pani ma przyznany zasiłek stały bezterminowo. orzeczenie było ważne do 30.06.2016r. Po tym terminie wszczęłam postępowanie administracyjne czy Pani złożyła wniosek na orzeczenie. Pani nie poinformowała mnie więc zrobiłam, decyzje wygaszającą. Później okazało się że jednak Pani złożyła wniosek o wydanie kolejnego orzeczenie 30.06.2016r. Ma znaczny stopień. Złożyła ponownie wniosek o zasiłek stały w sierpniu... Czy w takiej sytuacji powinnam dać Pani wyrównanie za lipiec czy przyznać od sierpnia zasiłek stały??? Proszę o pomoc....
danka 8

Napisano: 26 sie 2016, 9:50

zasiłek stały przyznaje zgodnie z orzeczeniem, a teraz musisz przyznać od miesiąca złożenia wniosku czyli od sierpnia
dorotaops
Referent
Od: 20 paź 2015, 13:42
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2016, 11:12

Dzieki za odp... ale mam takie poczucie że może powinna być kontynuacja...skoro złożyła wniosek na orzeczenie w tym samym miesiącu w którym się skonczył mimo tego nie powiadomiła o tym ośrodka i czekała na wydanie tego orzeczenia ale faktycznie wniosek wpłyną w sierpniu
danka 8

Napisano: 26 sie 2016, 18:09

wypowie się ktoś jeszcze????
danka 8

Napisano: 26 sie 2016, 21:55

Po pierwsze : bezterminowo przy terminowym orzeczeniu????? to jest ciekawostka. Wygasiłaś oki choć nie wiem na jakiej podstawie jak już pierwsza decyzja była wydana z naruszeniem prawa.
To jest kolejny stały , założyła wniosek na zon w terminie .....stały od lipca.

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/643270BDEB

https://prawo.legeo.pl/prawo/i-osk-743-05/

Wyrok NSA ma swoje lata ale obowiązuje w kwestii merytorycznej
Wredna1

Napisano: 28 sie 2016, 12:33

Kazdy zasilek staly wydaje sie bezterminowo, ( takie jest zalecenie pokontrolne) mimo tego ze orzeczenie bylo do 30.06.2016. Wygasilam decyzje gdyz kazde wszczecie postepowania musi sie czymys zakonczyc.... a jak by pani wcale nie zlozyla wniosku na komisje to.z jakiej racji mielibysmy ja dalej ubezpieczac??? Hm....
danka8

Napisano: 28 sie 2016, 19:56

" niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, j" to ja się pytam szanownej kontroli jak jest niezdolna do pracy bez orzeczenia no chyba że wiek ma.....?? U nas w ośrodku jest zwyczaj ustosunkowania się do pokontrolnych, zawsze wchodzimy w dyskusję.
Wredna1

Napisano: 28 sie 2016, 20:15

Wieku nie ma...czyli przyznac od lipca czy sierpnia?? Bo juz sama nie wiem...
danka8

Napisano: 28 sie 2016, 21:43

danka8 pisze:Wieku nie ma...czyli przyznac od lipca czy sierpnia?? Bo juz sama nie wiem...
Jest kontynuacja. Od lipca, jak Wredna. "W postępowaniu w sprawie świadczeń z pomocy społecznej należy kierować się przede wszystkim dobrem osób korzystających z pomocy społecznej" (art. 100). Do tego art. odwołali się w wyroku, który zamieściła Najwredniejsza :twisted:
samotny anioł
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 25 kwie 2016, 5:56
Zajmuję się:

Napisano: 29 sie 2016, 6:08

samotny anioł pisze:Najwredniejsza :twisted:
:evil: :evil: :evil: :evil: :D
Wredna1

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]