Mam takie oto pytanie, Pani składa o zasiłek stały jest z mężem w separacji ale dokumentu na to nie ma, ma dwoje dzieci nie zna adresu tych dzieci bo są dorosłe wyjechały, czy mogę na podstawie oświadczenia od niej nie występować o wywiady alimentacyjne bo jak mam ustalić miejsce zamieszkania ich?
jeśli bardzo ci zależy miejsce zamieszkania możesz ustalić we współpracy z urzędem miasta/gminy czy Policją
My w takich przypadkach nie szukamy rodziny, klient oświadcza że nie zna adresów bo nie ma kontaktów (pod rygorem odpowiedzialności karnej) i przyznajemy. Jeśli chodzi o separację, wymagamy od klienta by ten złożył dokumenty o separację a do tego czasu liczymy wspólne gospodarstwo, chyba że jest niebieska karta między parą, to przyjmujemy oświadczenie o prowadzeniu oddzielnego gosp dom
A reszta pisze do warszawy do cyfryzacji i ustala adresy zobowiązanych do alimentacji. Nie bawimy się z policją czy urzędem miasta gdyż z warszawy mamy wszystko.
A gdzie jest małżonek??? szanowny???
Jeśli klient pisze na oświadczeniu że nie zna adresów to po co mam pisać do Warszawy Do żony czy męża jeśli zna adres to mam też wystąpić o alimentację