osobie zza wschodni granicy, mającej uprawnienie do świadczeń z pomocy społecznej gdyż ma odpowiednie zezwolenie na pobyt w Polsce zostało przyznane świadczenie w formie zasiłku stałego od grudnia 2016r.
osoba pod koniec marca 2017r. otrzymała emeryturę z Ukrainy - jest to emerytura wypłacana kwartalnie - 150 euro za I kwartał 2017, następna wypłata tej emerytury nastąpi dopiero pod koniec czerwca 2017- za II kwartał .
150 euro x 4 zł = 600 zł na kwartał, tj. 200 zł miesięcznie. - tak średnio wyliczyłam- wiem m,ze kurs na dzień wydawania decyzji- ale to takie wyliczenie hipotetyczne
bo teraz mam pytanie- czy tej emerytury nie powinnam rozliczać na zasadzie art. 8 ust. 12 W przypadku uzyskania jednorazowo dochodu należnego za dany okres, kwotę tego dochodu uwzględnia się w dochodzie osoby lub rodziny przez okres, za który uzyskano ten dochód - czyli rozliczyć na miesiące wsteczne I,II,III. 2017 - ale nie zmieniać wysokości zasiłku stałego- bo przecież wstecz nie można
zmienić na kwiecień 2017r./od kwietnia 2017- i wziąć te dwieście złotych z przeliczenia euro za marzec 2017 i pomniejszyć stały ?
ale przecież de facto ona nie otrzyma tego świadczenia w kwietniu- to należy liczyć jako utracony i wypłacić całą kwotę zas. stałego od kwietnia
czy macie podobne przypadki?
jak byście postąpili?