zasiłek stały a swiadczenie pielegnacyjne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 11 mar 2014, 15:00

co będzie od kwietnia wiadomo. Zmienione jest rozporządzenie i 200 zł. będzie przyznawane do końca roku a nie jak dotychczas co kwartał nowa decyzja
~ja

Napisano: 11 mar 2014, 15:01

chciałem napisać, że jest już projekt który wejdzie na 100 % w życie
~ja

Napisano: 11 mar 2014, 15:05

świadczenia pielęgnacyjnego nie liczysz do dochodu bo to jest świadczenie siostry a to ,ze wspólnie mieszkają to przeliczasz tylko stały.
~magda

Napisano: 11 mar 2014, 15:07

dlaczego SP nie liczę do dochodu? - jest to dochód rodziny, oni tworzą wspólne gospodarstwo domowe, ona jest jego opiekunem prawnym i faktycznie sprawuje nad nim opiekę. Z nowym dochodem zasiłek stały wychodzi jakieś 10 zł
~Dorota

Napisano: 11 mar 2014, 15:17

magda coś pomyliłaś zgodnie z ustawą o pomocy społecznej świadczenie pielęgnacyjne jest dochodem i wliczamy do dochodu rodziny także brat nie będzie miał prawa do stałego
~Ania

Napisano: 11 mar 2014, 15:25

Dodatkowy problem jest taki, że w miesiącu lutym - siostra otrzymała świadczenie pielęgnacyjne w niepełnej wysokości (za niepełny miesiąc), wiec za marzec jeszcze zasiłek stały jakis minimalny wychodzi, ale za marzec dostanie już pełne 620,00 zł+200 i od kwietnia znów trzeba by zmieniac decyzję o stałym (?).

W takiej sytuacji najlepiej walczyć dla brata o rentę socjalna - ale z ZUS-em trudna przeprawa :(

Dzięki wszystkim za pomoc
~Dorota

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x