zasiłek stały - chce poznać wasz tok rozumowania :) - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 27 lut 2017, 9:51

rodzina 3 osobowa - małżeństwo wraz z dzieckiem, babeczka pobiera zasiłek stały. Jedynymi dochodami rodziny są świadczenia rodzinne oraz pielęgnacyjny. Facet bezrobotny, bez dochodu.
Podczas weryfikacji wywiadu przeprowadzonego w lutym ujawniają się nowe okoliczności - rodzina od listopada nie pobiera zasiłku rodzinnego ( nowy okres zasiłkowy na który nie złożyli wniosku) ponadto od listopada facet wykreślony z bezrobocia ( bo zapomniał się podpisać).
Co prawda nie mój przypadek a koleżanki ale mamy odmienne poglądy co do tego przypadku dlatego pytam Was : jak przeliczyć zasiłek stały od kiedy zmiana i co z facetem który nie posiada statusu osoby bezrobotnej?
ewkaa
Stażysta
Od: 09 lut 2017, 9:31
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 28 lut 2017, 11:25

Warunkiem uzyskania zasiłku stałego jest orzeczenie lub wiek, nie ma wspominki nt czy ktoś z członków rodziny jest zarejestrowany w UP. Klientka powinna, ma obowiązek powiedzieć o tych faktach najpóźniej w grudniu. Ja bym ją dosadnie poinformowała o konieczności informowania OPS o każdej zmianie - niech złoży wyjaśnienie dlaczego nie złożyła wnosku o zasiłek rodzinny. Teraz to jedynie można przeliczyć z. stały z aktualnym dochodem plus ubezpieczenie klientki. Facet niech się ubezpieczeczy ze środków publicznych.
Gość

Napisano: 28 lut 2017, 11:35

mój tok rozumowania jest bardzo zbliżony. Zostałam utwierdzona w swoim przekonaniu, jednak nie wszyscy tak myślą :)
ewkaa
Stażysta

Napisano: 28 lut 2017, 13:01

ewkaa pisze:mój tok rozumowania jest bardzo zbliżony. Zostałam utwierdzona w swoim przekonaniu, jednak nie wszyscy tak myślą :)
A jak myslą? ciekawi mnie jakie sa inne "toki" rozumowania.
Lenna

Napisano: 28 lut 2017, 13:03

oj toki są zaczerpnięte z kosmosu np. żeby wykluczyć z rodziny pana, który nie posiada statusu osoby bezrobotnej.
ewkaa
Stażysta

Napisano: 28 lut 2017, 13:05

To rzeczywiście kosmos jakiś...
Lenna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x