Mam bezdomnego, który do 2 listopada przebywał w schronisku, ma przyznany zasiłek stały. Otrzymałem informację ze schroniska, że opuścił placówkę i zamieszkał u swojej "koleżanki" w innym mieście. Wysłałem mu powiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie dalszej pomocy w schronieniu i zasiłku stałym. Otrzymałem wywiad, wyraża zgodę na uchylenie schronienia, natomiast zasiłek stały chce mieć wypłacany przez nas. Oświadcza, że z tym nowy miejscem nie jest związany (jest tam już miesiąc i tam złożył wniosek o pomoc). Dla mnie nie jest on już osobą bezdomną dlatego myślę uchylić mu decyzję o stałym, a OPS jego miejsca pobytu uznaje, że on nie jest gminą właściwą. Jak uważacie kto powinien wypłacać zas. stały?
Na razie Wy Z dotychczas prowadzonych postępowań w takich sprawach wiem, że niestety, ale właściwa będzie ta gmina, którą Pan X uważa za swoje miejsce zamieszkania. Istotne jest zatem to, „co czuje” Pan X (zasiłek stały chce mieć wypłacany przez Was i oświadcza, że z tym nowy miejscem nie jest związany, więc traktuje je wyłącznie jako miejsce czasowego pobytu) oraz fakty obiektywne - przebywa u koleżanki bo chce się zapewne przechować przez zimę i nie zamierza koczować w schronisku. Pan X może sobie złożyć wniosek o pomoc w dowolnej gminie – w miejscu pobytu i pewnie tamta gmina wystąpi do Was o zwrot – w trybie art. 101 ust. 3 i 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2023.901 z późn. zm.). Jak chcesz mu uchylić zasiłek stały, to musisz wykazać trwały związek Pana X z tamtym miejscem, ześrodkowanie jego „centrum życiowego” w danej gminie. To na Was będzie spoczywał ciężar dowodu, a uwierz mi – „odczucia Pana X” będą brane pod uwagę w szczególności w sprawie przed SKO i ewentualnie WSA, a samo stwierdzenie, że „mieszka u koleżanki od miesiąca” – na pewno nie wystarczy