zasiłek stały i okresowy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 gru 2016, 17:37

Witam Państwa
Ja mam emeryturę 800 zł netto, a moja żona 105 zł netto. Oboje jesteśmy w wieku emerytalnym. Czy w takiej sytuacji możemy jeszcze starać się o zasiłek okresowy dla nas obojga i zasiłek stały dla mojej żony? Czytałem różne wątki na ten temat na tym forum i mam wątpliwości, że ZUS będzie potrącał z emerytury kwoty przyznanych zasiłków.
Bolesław

Napisano: 28 gru 2016, 19:36

Ktoś pomoże w odpowiedzi?
Bolesław

Napisano: 28 gru 2016, 20:10

Zasiłek okresowy wychodzi w Państwa przypadku w kwocie 61,50 zł m-cznie , zasiłek stały dla żony też w kwocie 61,50 zł m-czne.Różne są interpretacje, czy w przypadku tak niskich świadczeń przysługuje zasiłek stały.I czy - paranoja- podlegałby zwrotowi z emerytury zusowskiej.Wynika to z tego,że w ustawie o pomocy społecznej są dwa artykułu, które w zasadzie się wykluczają.Z jednej strony w katalogu świadczeń, które uniemożliwiają przyznanie zasiłku stałego nie jest wymieniona emerytura, a z drugiej strony art.99 każe zwracać zasiłek stały za okres, w którym te dwa świadczenia się pokrywają.Dlatego radzę Panu napisać bezpośrednią prośbę do ministerstwa polityki społecznej aby napisali Panu wyjaśnienie, czy w takim przypadku należy się zasilek stały czy nie.Prywatnym osobom w miarę szybko odpisują a ośrodki czekają latami na odpowiedź.
abc

Napisano: 28 gru 2016, 21:19

Rozumiem... Ale w takiej sytuacji pojawia się pytanie, co w przypadku gdy kwota zasiłku stałego z pomocy społecznej byłaby większa niż kwota emerytury (na przykład emerytura 100 zł, a zasiłek stały wtedy wynosiłby około 500 zł). Trudno z kwoty 100 zł potrącać 500 zł... A najniższa emerytura w Polsce wypłacana przez ZUS wynosi 0,37zł. O jakich potrąceniach wtedy może być mowa...https://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 89012.html
Bolesław

Napisano: 29 gru 2016, 8:24

Dokładnie przeczytać art. 99 w tym ust.3
t.franek

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x