Zasiłek stały i pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 gru 2022, 17:07

Osoba ma zasiłek stały i pielęgnacyjny. Przebywa w placówce opieki całodobowej. Złożyła dyspozycję że 30% zasiłków ma otrzymywać ona a 70% ma być przekazywane do tej placówki na poczet kosztów pobytu. Osoba umiera. Z tych niewykorzystanych środkow za dni kiedy osoba już nie żyła placówka chce zwrócić środki do OPS, czy to jest prawidłowe? Czy świadczenia te są podzielne? Co ze składką zdrowotną za tą osobę?
Jessie
Starszy referent
Od: 19 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: FIN

Napisano: 30 gru 2022, 9:19

A przepraszam kim oni są by sobie rościć jakieś prawa ? Świadczenie było wnioskodawcy i tylko on mógł decydować. Skoro śmierć nastąpiła przed wypłatami to komu chcesz wypłacić kasę skoro nie ma osoby uprawnionej ?

Nawet spadkobiercy mają ciężko uzyskać taką wypłatę z uwagi na przepis
Art. 922 § 2. KC
Nie należą do spadku prawa i obowiązki zmarłego ściśle związane z jego osobą, jak również prawa, które z chwilą jego śmierci przechodzą na oznaczone osoby niezależnie od tego, czy są one spadkobiercami.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 gru 2022, 14:13

Zostałam źle zrozumiana. Wypłata już była. Ośrodek opieki całodobowej chce zwrócić nam (OPS) pieniądze za te kilka dni po śmierci świadczeniobiorcy. A mi wyjdzie po tym zwrocie dzielone świadczenie i nie wiem co ze składką zdrowotną.
Jessie
Starszy referent

Napisano: 30 gru 2022, 15:17

To jeżeli zgon nastąpił po wypłacie, to ZP jest niepodzielne więc mnie by to było lotto. Zakończyłby wypłatę od następnego miesiąca. Nawet gdybym chciał przyjąć zwrot to nie widzę podstawy prawnej a poza tym budżet państwa mamy w doskonałym stanie jak mówi Glapiński, więc pare groszy nic nie zmieni. Co do stałego to jest on podzielny. Zastanów się tylko czy jakby to była osoba nie w ośrodku a normalnie mieszkająca w domu to czybyś dochodziła zwrotu stałego za te pare dni po śmierci ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 30 gru 2022, 15:53

Sęk w tym że ja tego nie chcę i ten ośrodek opieki całodobowej też nie. Chcą się na siłę tego pozbyć. Zwrot zapewne wpłynie na konto OPS w nowym roku więc będę się bujać ze zwrotem za lata ubiegłe. Ech...
Jessie
Starszy referent

Napisano: 02 sty 2023, 9:31

No ale jaki masz problem odesłania im kasy wraz z pismem brak podstawy prawnej do przyjęcia takich pieniędzy. Jak nie wiedzą co z tym zrobić niech wyślą tej osobie kasę na konto jeżeli nie jest jeszcze zablokowane. To były świadczenia należne dla tej osoby wypłaty poszły przed zgonem więc pozostała kasa wchodzi w spadek. Ja to się dziwię, że Ośrodki bawią się w dzielenie kasy 30/70 a później się muszą kopać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 02 sty 2023, 10:21

Ja nigdy nie rozdzielałam zasiłków na 30/70 % , nie rozdzielam i rozdzielać nie zamierzam. Nie ma na to przepisu w ustawie.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x