Mój podopieczny do 31.03.2018r. był uprawniony do zasiłku stałego. W dniu 18.05.2018r. wpłynęło podanie o przyznanie zasiłku stałego wraz z zaświadczeniem z Powiatowego Zespołu do spraw orzekania ze Pan wniosek na komisje złożył w dniu 25.04.2018. Mam prośbę czy któryś z pracowników mógłby mnie pokierować bo nie miałam jeszcze zasiłku stałego po nowemu. Dziękuję.
Tak w dużym skrócie:
Wszczynasz postępowanie, przeprowadzasz wywiad, zawieszasz postępowanie i przyznajesz z urzędu zas. okresowy, po uzyskaniu orzeczenia odwieszasz postępowanie i przyznajesz zasiłek stały pomniejszony o zasiłek okresowy.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
no trochę późno złożył podanie do Was. Co teraz ze świadczeniem za kwiecień? jeżeli wszczynamy, zawieszamy, przyznajemy okresowy itd od miesiąca złożenia wniosku wraz z potwierdzeniem że oczekuje na komisję
Jak już ktoś napisał trochę późno Pan złożył wniosek, w związku z tym nie będzie miał świadczenia za m-c IV.
Procedura Krok po kroku.
1. Klient zgłasza się z wnioskiem o przyznanie zasiłku stałego wraz z wymaganą dokumentacją oraz potwierdzeniem złożenia wniosku o przyznanie świadczenia uzależnionego od niezdolności do pracy albo wniosku o wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, do którego klient dołącza potwierdzenie złożenia wniosku o ustalenie stopnia niepełnosprawności, pracownik przyjmuje wniosek o pomoc w formie zasiłku stałego.
2. Wszczynamy postępowanie w sprawie ustalenia uprawnienia do zasiłku stałego – wysyłamy klientowi lub wręczamy podczas wywiadu.
3. Pracownik socjalny przeprowadza wywiad środowiskowy, w toku którego ustala czy klient/rodzina spełnia warunki określone w art. 37 ust. 1 i 4 ustawy o pomocy społecznej. Jeśli nie spełnia – odmawiamy pomocy w formie zasiłku stałego. Jeśli spełnia to pkt. 4.
4. Zawieszamy postępowanie w sprawie ustalenia uprawnień do zasiłku stałego oraz wszczynamy z urzędu postępowanie w sprawie przyznania zasiłku okresowego. Dokumenty te wysyłamy lub wręczamy klientowi.
5. Przyznajemy z urzędu zasiłek okresowy w związku z zawieszeniem postępowania o ustalenie uprawnień do zasiłku stałego.
6. Jeśli klient w terminie 60 dni od dnia otrzymania orzeczenia dostarczy je do OPS ( lub po 60 dniach), podejmujemy zawieszone postępowanie.
Należy pilnować okresu przyznania z urzędu zasiłku okresowego. Klient ma otrzymywać z urzędu zasiłek okresowy do czasu dostarczenia orzeczenia o stopniu niepełnosprawności (nie dłużej niż 3 lata – art. 106 ust.11)
7. Przyznajemy zasiłek stały wliczając do dochodu przyznany zasiłek okresowy, pamiętając o zapisie art. 106 ust. 9 i ust.10.