Mam taki problem... już druga osoba zgłosiła się do nas, że przy świadczeniu pielęgnacyjnym i zasiłku pielęgnacyjnym jeżeli w orzeczeniu jest zapis, że niepełnosprawność istnieje od urodzenia to powinniśmy cofać się z wyrównaniem od urodzenia. Np. dziecko urodziło się w sierpniu, wniosek na komisję w grudniu i od grudnia przyznałyśmy ZP. I teraz kobieta się rzuca, że w PCPR poinformowały, że jest jakiś zapis w ustawie ZA ŻYCIEM że cofamy się od urodzenia.
Coś? Ktoś ? Bo ja już zwątpiłam... bo to już kolejna taka osoba...
zasiłek, świadczenie pielęgnacyjne - pytanie
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR,FA, SW
- Kontakt:
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zasiłek, świadczenie pielęgnacyjne - pytanie
Najlepiej, jakby każdy dbał o własną działkę i przestrzegał własnych przepisów. Owszem, ustawa "Za życiem" dotyczy świadczenia wypłacanego ze względu na upośledzenie powstałe w okresie prenatalnym, ale nie dotyczy przecież ŚP i ZP, bo te reguluje ustawa o ś.r., w której wyraźnie jest napisane od kiedy przyznać świadczenia.
Róbcie swoje, a jak PCPR ma taką wiedzę, to niech wskaże artykuł, a nie mąci ludziom w głowach.
Róbcie swoje, a jak PCPR ma taką wiedzę, to niech wskaże artykuł, a nie mąci ludziom w głowach.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
Oprócz zasiłek, świadczenie pielęgnacyjne - pytanie - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
gdzie jest zapis o opłacaniu skła do krus
ŚP z SKO, babcia zmarła, co zrobić z decyzją
kto wypłaca rozpoczęcie roku po przejściu ze zł na pełne kwo
od kiedy przyznać rodzinne po urtacie dochodu
UZYSK MACIERZYŃSKIEGO Z KRUSU
Data utraty dochodu i wpływ na przyznanie ZR
Jakim dokumentem wnioskodawca ma udokumentować zawieszenie d
koordynacja uchylenie decyzji wydanej przez inny organ
potrącenie z bieżących świadczeń - SYGNITY.
decyzja uchylająca WUW, a decyzja przyznająca organu właściw
czy przy beciku dajecie art. 5 ust. 4c czy 4b
skład rodziny - stan prawny różny od faktycznego
SZO a prawo do emerytury od 9-02-2019
św. pielęgnacyjne a emerytura dla matek z czwórką dzieci
skończył się rodzicielski - czy utracacie?
Z pełnych kwot na 1 za 1 + nowy członek rodziny i nowy partn