zasiłekmacierzyński PIT 8c :( :( :( - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 sie 2017, 13:46

witam, czy utracicie zasiłek macierzyński z tytułu ubezpieczenia społecznego? Mam te dane na PIT 8c, aktualnie Pani już nie pracuje w tej firmie (była to umowa zlecenie). Nie wiem czy mogę to utracić bo przychody z PIT 8c nie podlegają opodatkowaniu...
Plis, Plis....
sylwia500
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 11:19
Zajmuję się: ŚR/FA/DM/DE/SW

Napisano: 11 sie 2017, 14:12

utrata zasiłku macierzyńskiego, o którym mowa w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników
Dantica
Praktykant
Od: 20 lip 2017, 13:14
Zajmuję się: SR/FA/ŚW

Napisano: 11 sie 2017, 14:58

a gdzie jeszcze masz ten dochod ? chodzi mo i to czy znajduje on sie w zalaczniu o dochodach nieopodatkowanych czy w empatii czy gdzie ?:) bo w zalaczniku o nieopodatkowanych to jest tylko dochod z tytulu zasilku macierzynskiego ustalonego na podstawie przepisow o ubezpieczeniu spolecznym rolnikow, a jesli w empatii - to tam sa zasilki podlegajace opodatkowaniu, bo zasilek macierzynski ustalany na podstawie przepisow o zus jest dochodem opodatkowanym...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2017, 16:02

Tak tylko ten zasiłek wykazany na pit-8c widnieje jako zasiłek chorobowy (popraw mnie jeśli się mylę) a w dochodach nieopodatkowanych masz - zasiłki chorobowe określone w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych. Takie dochody podlegają pod bodajże art.20 u.o.p.d.o.f i nie ma od nich pobieranej zaliczki na podatek, czyli inne niż art.3 pkt.1 lit a u.o.ś.r. To tylko moje zdaje i ja nie utracam dochodów z pit8c. KB i ewalu pewnie się ze mną nie zgodzą (oczywiście szanuje na pewno mają dłuższy staż pracy niż ja) , podobnie jak z odsetkami od macierzyńskiego niedawno poruszanymi .
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 sie 2017, 9:17

jesli to nie byl, jak pisal autor postu, zasilek macierzynski lecz zasilek chorobowy - to zgodze sie z Szarakiem :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x