Kochaani 7 lipca mam wypłate zasiłków okresowych na kwote 10500 a w planie 3500 . dzwoniłam do urzedu wojewodzkiego trzeba czekać co mam zrobić jeśli nie będzie planu do 7 lipca. chce zrobić tak pismem kierownika przenieść srodki własne które mam na dożywianie na okresówki a w momencie jak przyjdzie plan na okresówki to wrócić te pieniądze co wy na to.
A dożywianie na jakim masz rozdziale bo jeżeli na 85214 jak zasiłek okresowy to możesz wypłacić.
Jeżeli na rozdziale 85295 to możesz zrobić tak jak mówisz ( u nas kierownik nie może dokonywać przesunięć).
Ale myślę ,że ci przyślą na czas, bo dzwoniłaś
Mi też tak się zdarzało. Płaciłam wtedy z celówek - u mnie to ten sam rozdział i § - 85214-3110.
Po otrzymaniu dotacji do planu oraz po przysłaniu dotacji przeksięgowuję tę kwotę z powrotem na zasiłki okresowe.
A żeby chociaż trochę ograniczyć taką sytuację na przyszłość kontroluję okresówki. Każdą decyzję odliczam w Excelu i wtedy pilnuję na jaką kwotę można jeszcze wydać decyzje, żeby kasy nie brakło
wydawanie decyzji kiedy nie masz w planie środków to naruszenie dyscypliny finansów publicznych, na zobowiązania musisz mieć pokrycie... jeśli brakuje na okresowe planujcie inną pomoc