Zastępstwo kierownika - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 15 mar 2023, 20:58

Od 7 lat zastępuje kierownika podczas jego nieobecności.Chciałabym zrezygnować tego tego zastępstwa i tu rodzi się pytanie: czy kierownik może w brew mojej woli wpisać mi w obowiązki zastępstwo,podpisywanie decyzji itp?
Gopsiara11
Praktykant
Od: 28 kwie 2020, 10:58
Zajmuję się: 500 plus

Napisano: 16 mar 2023, 8:09

Też się tym interesowałem. Tak w wielkim skrócie. Skoro raz przyjęłaś nowe warunki pracy i było to aneksem/porozumieniem to ciężko jest wrócić na poprzednie stanowisko. Możesz zaproponować pracodawcy zmianę warunków umowy (pisemnie) ale pracodawca może się nie zgodzić (to tylko jego decyzja) i wtedy macie impas. Pracodawca może być wyrozumiały ale nie musi. Złożenie zmiany warunków pracy nie jest równoznaczne z wypowiedzeniem umowy o pracę (jest w tej materii orzecznictwo. Jeżeli pracodawca odmówi wtedy masz do wyboru albo się z tym godzisz i próbujesz wykonywać nadal tę funkcję lub składasz wypowiedzenie z pracy z zaznaczeniem, że jesteś ją dalej chętna wykonywać ale na niższym stanowisku.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 16 mar 2023, 10:02

Sprawa troszkę inaczej wygląda ponieważ ja pracuje na stnowisku do świadczeń rodzinnych a nie jestem oficjalnym zastępcą kierownika. Jedynie od burmistrza mam upoważnienie że w czasie nieobecności kierownika mam prowadzić postępowania ,podpisywac decyzje itp. Wiec rezygnacja niczego nie zmieni w mojej umowie o pracę, zastanawia mnie tylko czy jeśli zrezygnuje ,kierownik może wpisać mi w obowiązki jej zastępstwo na czas nieobecności. Nie chce juz tego robić...
Gopsiara11
Praktykant

Napisano: 16 mar 2023, 13:30

A w jakiej formie kierownik dał Ci upoważnienie do zastępowania w czasie nieobecności? Zmiana umowy o pracę, upoważnieniem, zarządzeniem?
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Napisano: 16 mar 2023, 14:11

Dał mi je burmistrz nie kierownik tz upowaznienie do zastepowania kierownika,prowadzenia postępowań itp
Gopsiara11
Praktykant

Napisano: 16 mar 2023, 14:38

No to pytanie czy wpisano Ci to w zakres czynności. Jeżeli nie to mogą Ci wpisać to zakres czynności a odmowa podpisania może wiązać się z rozwiązaniem stosunku pracy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 16 mar 2023, 14:54

Nie mam wpisane.z drugiej strony dlaczego mam brać odpowiedzialność za decyzje które podpisze i inne sprawy ośrodka skoro nie jestem kierownikiem i nie chce tego robić. Od tego jest kierownik która zgarnia za to gruba kasę a ja 0......bo żadnego dodatku z tego tytułu prze lata nie zobaczyłam.
Gopsiara11
Praktykant

Napisano: 16 mar 2023, 15:23

Nie jestem ekspertem, ale jeśli nie masz tego w umowie (zakresie obowiązków), to złożyć oświadczenie woli o rezygnacji z upoważnienia i jego cofnięcie, do włodarza lub kierownika (zależy czy burmistrz dał Ci to upoważnienie ot tak czy kierownik o to wnioskował).
Szarak ma rację, mogą chcieć teraz Ci to wpisać w zakres obowiązków, ale nic za darmo (zmienia się zakres obowiązków, zmienia się odpowiedzialność, zmienia się wynagrodzenie). W sytuacji kryzysowej pozostanie pip.
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 16 mar 2023, 15:29

Kierownik zarządza jednostką i z upoważnienia Wójta prowadzi postepowanie i podpisuje decyzje w zadaniach przypisanych Ośrodkowi. Z tego co czytam to nie masz zastępstwa Kierownika w czasie jego nieobecności do zarządzania jednostką, a jedynie z upoważnienia Wójta podpisujesz decyzje podczas nieobecności Kierownika. Generalnie to trudno cokolwiek doradzić bo nie wiem czy były rozmowy na ten temat i jaki był ich rezultat. Z tego co wiem to przy takim upoważnieniu masz obowiązek składać oświadczenie majątkowe, u mnie był ten problem, że wiele dziewczyn broniło się przed takim upoważnieniem właśne ze względu na coroczne składanie oświadczeń majątkowych.
Basia49
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 12:32
Zajmuję się: PS

Napisano: 16 mar 2023, 16:27

Basia49 pisze:
16 mar 2023, 15:29
Kierownik zarządza jednostką i z upoważnienia Wójta prowadzi postepowanie i podpisuje decyzje w zadaniach przypisanych Ośrodkowi. Z tego co czytam to nie masz zastępstwa Kierownika w czasie jego nieobecności do zarządzania jednostką, a jedynie z upoważnienia Wójta podpisujesz decyzje podczas nieobecności Kierownika. Generalnie to trudno cokolwiek doradzić bo nie wiem czy były rozmowy na ten temat i jaki był ich rezultat. Z tego co wiem to przy takim upoważnieniu masz obowiązek składać oświadczenie majątkowe, u mnie był ten problem, że wiele dziewczyn broniło się przed takim upoważnieniem właśne ze względu na coroczne składanie oświadczeń majątkowych.
Oświadczenie majątkowe tylko do podpisywania decyzji administracyjnych, przy zastępowaniu kierownika w czasie nieobecności oświadczenia się nie składa, bo nie podpisujesz decyzji tylko różne pisma, i ogólnie zarządzasz wtedy jednostką (upoważnienie powinno regulować zakres).
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x