Zastępstwo kierownika - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 17 mar 2023, 8:15

Podstawowe pytanie tutaj jest kogo rozumiesz pod pojęciem kierownika ? Kierownika jednostki czy kierownika działu w którym pracujesz. Rozumiem z wypowiedzi, że chodzi o kierownika jednostki, dlatego uważam że jak nie masz tego wpisane tego w zakres obowiązków to nie masz obowiązku podpisywania decyzji z innych działów oprócz swojego. Trzeba jednak zaznaczyć że jeżeli pod kartą urlopową kierownika podpisujesz się ty to wtedy bierzesz zastępstwo na siebie. Jeżeli tak to możesz domagać się wypłaty dodatku za zastępstwo. Ja jestem zastępcą kierownika mojego działu + częściowo zastępuję dyrektora jednostki (w czasie jego nieobecności) ale wszystko mam uregulowane w zakresie obowiązków, pełnomocnictwem i upoważnieniami. Dodatkowo mam za to stałe dodatki, ale to akurat może być uregulowane dodatkami jednorazowymi tylko za okres nieobecności. Akurat ja miałem dobra kartę przy negocjacji więc ugrałem sobie stałe dodatki.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 17 mar 2023, 9:54

W ośrodkach gdzie cała kadra to 5 osób takie ścieżki formalne to chyba rzadkość... a może autorka wygrała w totka lub dostała znaczny spadek i nie chce już składać oświadczeń majątkowych i choćby z tego powodu chce zrezygnować żeby cały świat o tym nie wiedział? Powinna mieć do tego prawo tym bardziej ze nie ma żadnych profitów z posiadania tego upoważnienia.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 17 mar 2023, 12:44

Zastępuje kierownika ośrdka nie kierownika działu, upoważnie do pospisywania i prowadzenia postępowan ze wszystkich świadczeń(pomocy społecznej, rodzinnych, fundusz0itp. Oświadczenie majątkowe muszę składać co roku od lat....
Gopsiara11
Praktykant
Od: 28 kwie 2020, 10:58
Zajmuję się: 500 plus

Napisano: 17 mar 2023, 13:11

Gopsiara11 pisze:
17 mar 2023, 12:44
Zastępuje kierownika ośrdka nie kierownika działu, upoważnie do pospisywania i prowadzenia postępowan ze wszystkich świadczeń(pomocy społecznej, rodzinnych, fundusz0itp. Oświadczenie majątkowe muszę składać co roku od lat....
No to nie powinno tak wyglądać. Skoro nie masz to wpisane w zakres obowiązków i nie podpisujesz mu kart urlopowych jako osoba zastępująca, to IMO nie musisz tego robić, tym bardziej, że nie dostajesz za to wynagrodzenia dodatkowego. Samo upoważnienie to za mało. Jednak uwaga jak nie ma kierownika i tylko ty masz upoważnienia do decyzji to w ramach prowadzonych swoich świadczeń masz obowiązek podpisać (patrz zakres czynności i obowiązków). W prowadzeniu postępowań z jakiegoś zakresu jest też podpisywanie decyzji.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 20 mar 2023, 11:51

Zgadzam się, że to nie powinno tak wyglądać, ale to bardzo powszechna praktyka w małych ośrodkach, że ustanawia się taką "osobę zastępującą w pewnych czynnościach na czas nieobecności kierownika", która formalnie nie jest zastępcą kierownika, ma jedynie upoważnienie(a) do prowadzenia postępowań i podpisywania decyzji, ponieważ zastępca kierownika powinien (zaznaczam: powinien, bo różnie bywa) mieć takie same kwalifikacje jak kierownik – w tym również specjalizację zakresu organizacji pomocy społecznej.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 20 mar 2023, 12:26

Czy zastępca kierownika jednostki powinien mieć takie same kwalifikacje co kierownik, to tu są różne opinie. Na LEXie znajdziesz dwa rozbieżne stanowiska. U mnie obecnie nie ma z-cy dyrektora ale będą chcieli do tego wrócić. Mój dyrektor uważa, że nie muszę mieć zrobionego tego rocznego kursu z zakresu organizacji pomocy społecznej.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 20 mar 2023, 12:38

Tak, jest pewien dwugłos w tej sprawie, ale u nas każda kontrola (nie tylko z UW) zwracała na to uwagę. Dlatego też obecnie nie mamy formalnie zastępcy.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 20 mar 2023, 15:38

Niestety coraz częściej jest tak ze kierownicy wymagają od swoich swoich,,zastępców,, nie wiadomo czego. Oni dostają co miesiąc dodatek funkcyjny i to niemały a oczekują że osoba zastępująca zrobi wszystko i najlepiej za darmo. Uważam że takich praktyk być nie powinno, lub powinno być za to dodatkowe wynagrodzenie. Wpisywanie do obowiązków bez zgody pracownika tez powinno być zabronione. Jest to duża odpowiedzialność podpisywanie decyzji, przelewów i innych rzeczy. Ale niestety jest jak jest ...
Gopsiara11
Praktykant
Od: 28 kwie 2020, 10:58
Zajmuję się: 500 plus

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x