Zaświadczenia z US - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 02 wrz 2015, 11:09

Mam problem z Urzędem skarbowym , bo nie chcą wystawiać oddzielnych zaświadczeń o dochodach jeśli małżeństwo razem się rozliczało. Pani z US mówi ludziom że zmieniły się jakieś przepisy i to my wymagamy Bóg wie czego.
A przecież w programie muszę wpisać oddzielnie dochody, składki i podatek każdego członka rodziny wiec każę ludziom przynieść jeszcze xero pit 37 lub pity 11 żeby rozdzielić dochody i tworzy się tona papierów!

Czy macie tez taki problem?
agata789

Napisano: 02 wrz 2015, 11:13

przeciez na takim zaświadczeniu wspólnym tylko podatek jest podany jako wspólny a reszta oddzielnie każdego z małżonków. Więc jaki problem?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 02 wrz 2015, 11:17

Tom - naprawde ? :)
agata - jelsi nie ma utraty ani uzysku w roku bazowym to to wspolne zaswiadczenie wystarczy - nie przesadzaj ,przypisz w programie dochod jednemu malzonkowi i tyle
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2015, 11:19

A nie? No chyba, ze co US to inne zaświadczenie ale wzór jest przecież jeden dla wszystkich. Inna sprawa, że jak nie ma utrat/uzysków to się liczy wszystko z sumy dochodów tak jak napisalaś.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 02 wrz 2015, 11:22

no a masz we wzorze dochod jednego malzonak i dochod drugiego i skladki jednego i skladki drugiego:) a tylko podatek nalezny wspolny dla obojga ? jelsi sie wspolnie rozliczali ?:D moj us owszem podaje dane osobowe obojga malzonkow ale zaswiadczenia maja tylko jedna pozycje dochod, jedna podatek i jedna skladka :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2015, 11:33

no u mnie są 3 kolumny, wspólne i poszczególnych małżonków, podatek jest tylko w kolumnie wspólne a reszta w każdej....
IMHO jest to zgodne z rozporzadzeniem bo są dochody/składki każdego z małżonków tylko, że na jednym wydruku ;) A podatek musi być tylko wspólny bo na tym polega wspólne rozliczenie, że opłaca się wspólny podatek.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 02 wrz 2015, 11:34

:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2015, 12:06

Tom. pisze:no u mnie są 3 kolumny, wspólne i poszczególnych małżonków, podatek jest tylko w kolumnie wspólne a reszta w każdej....
IMHO jest to zgodne z rozporzadzeniem bo są dochody/składki każdego z małżonków tylko, że na jednym wydruku ;) A podatek musi być tylko wspólny bo na tym polega wspólne rozliczenie, że opłaca się wspólny podatek.
no to ja nie wiem nasz urząd wydaje dla oboga małżonków i niestety wszystko jest zsumowane w jednej kolumnie
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2015, 12:08

Jak nie było uzysku ani utraty to zaświadczenie jest ok, wpisując dochód jednemu z małżonków (preferuję zwykle wnioskodawcę) zaznaczasz "ptaszkiem" :P czy wspólne rozliczenie z małżonkiem? tak
I gra gitara, next please!
kawa i ciasto

Napisano: 02 wrz 2015, 12:20

u mnie wszystko jest wspólnie wykazane: dochód , składki społeczne i podatek.

a w programie top- team nie mam opcji do zaznaczenia o wspólnym rozliczaniu( chyba że jej nie widzę ). jest tylko opcja podzielenia podatku.

a nawet jeśli przypiszę cały dochód jednej osobie to później będzie problem jak będę chciała zrobić utratę z dochodu drugiego małżonka bo będzie miał 0,00.
agata789

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem