Zaświadczenie "Czyste powietrze" - Świadczenia rodzinne

Strona 37 z 94    [ Posty: 940 ]

Napisano: 16 lip 2021, 11:11

zwykłej dzierżawy pola nie liczymy, bierzemy normalnie hektary , adekwatnie jak w rodzinnym ?
Violla
Starszy referent
Od: 17 gru 2015, 15:16
Zajmuję się:

Napisano: 22 lip 2021, 12:56

twins pisze:
15 lip 2021, 14:33
do 31.07.2021 r.
dochód z gospodarstwa rolnego przeliczamy wg obwieszczenia z 2020 r.?
A co w przypadku wniosków złożonych w sierpniu będziecie pisać zawiadomienie o przedłużeniu wydania zaświadczenia w związku z brakiem przelicznika gospodarstwa?
Marta2506
Praktykant
Od: 27 lip 2020, 11:00
Zajmuję się: ST

Napisano: 22 lip 2021, 12:59

Ja dziś zamieściłem informację o przerwie w wydawaniu zaświadczeń gdzie są gospodarstwa. Będę ludzi odsyłał chyba, że bardzo się ktoś uprze to przyjmę i będzie sobie wisiało.

Link: https://nfosigw.gov.pl/o-nfosigw/aktualn ... lnego.html
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 22 lip 2021, 13:13

Żona jest właścicielem jednego domu, mąż drugiego domu. Domy znajdują się w innych miejscowościach. Dobrze rozumiem, że każde z nich powinno złożyć oddzielne żądanie wydania zaświadczenia, jeżeli chcą wystąpić z wnioskami każdy na swój dom?
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Napisano: 22 lip 2021, 14:49

A czy jedna osoba w odstępie kilku miesięcy może złożyć kolejny wniosek o wydanie nowego zaświadczenia?
prac-soc
Praktykant
Od: 28 maja 2021, 9:23
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 22 lip 2021, 15:27

Proszę o pomoc, wróciłam z urlopu a tu do wydania zaświadczenia do CP. Pan miał donieść zaświadczenie z US o ryczałcie, ale zdecydował, że rezygnuje. Jak zakończyć? Umorzyć postępowanie na wniosek strony decyzją?

Pomóżcie proszę
Milusia92
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 kwie 2017, 15:23
Zajmuję się: ŚR/FA/DO

Napisano: 23 lip 2021, 0:02

Milusia92 pisze:
22 lip 2021, 15:27
Proszę o pomoc, wróciłam z urlopu a tu do wydania zaświadczenia do CP. Pan miał donieść zaświadczenie z US o ryczałcie, ale zdecydował, że rezygnuje. Jak zakończyć? Umorzyć postępowanie na wniosek strony decyzją?

Witam, też wróciłam z urlopu i mam ten sam problem. Pani nie przyniesie mi zaświadczenia z US, bo zmieniła zdanie i nie chce już tego zaswiadczenia. Co w tym przypadku zrobić??? Proszę pomóżcie:)
raulin
Praktykant
Od: 09 lis 2020, 16:44
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 23 lip 2021, 1:02

Monika87 pisze:
17 mar 2021, 11:24
Poradźcie co z tym fantem zrobić.
Pan złożył wniosek o wydanie zaświadczenia na "Czyste powietrze", po czym dzwoni, że jednak rezygnuje, bo on nie wiedział, że bierzemy dochód za 2019r., a jemu się to nie kalkuluje, bo żona wzięła odprawę przed emeryturą i złoży w przyszłym okresie zasiłkowym jak będzie brany 2020r. Napisał oświadczenie o wycofanie tego wniosku. W związku z powyższym co mam wydać na ten wniosek żeby go pozostawić bez rozpatrzenia? Umorzenie wszczęcia postępowania? Ma ktoś jakiś pomysł?
Mam ten sam problem. Co w tej sytuacji zrobić? Proszę o podpowiedź.
raulin
Praktykant
Od: 09 lis 2020, 16:44
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 23 lip 2021, 7:17

Rozumiem, że wezwanie był z art.24a ust.2 ustawy o świadczeniach rodzinnych W przypadku gdy osoba złoży wniosek bez wymaganych dokumentów, podmiot realizujący świadczenia przyjmuje wniosek i wyznacza termin nie krótszy niż 14 dni i nie dłuższy niż 30 dni na uzupełnienie brakujących dokumentów. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/504B5896DD
... Postępowanie w tym zakresie ma charakter uproszczony i odformalizowany (vide: J. Borkowski, B. Adamiak: Kodeks postępowania administracyjnego. Komentarz. Warszawa, Wydawnictwo C.H. Beck, 2008 str. 833). Składają się na nie wyłącznie czynności materialno - techniczne polegające na badaniu, jakiego rodzaju źródło może zawierać żądane dane i czy dane te dotyczą stanu prawnego lub faktycznego, którego potwierdzenia domaga się wnioskodawca. W postępowaniu tym nie dokonuje się ustaleń i ocen, jak ma to miejsce w postępowaniu jurysdykcyjnym. Z tych względów zaświadczenie nie może rozstrzygać o prawach i obowiązkach oraz nie może tworzyć nowej sytuacji prawnej. ...
...Z przytoczonych wyżej przepisów wynika więc, że postępowanie to może się zakończyć w trojaki sposób, a mianowicie:
1/ przez wydanie zaświadczenia dotyczącego stanu faktycznego lub stanu prawnego, którego potwierdzenia żąda osoba zainteresowana;
2/ przez odmowę w ogóle wydania zaświadczenia;
3/ przez odmowę wydania zaświadczenia o żądanej treści z powodu nie potwierdzenia się w toku postępowania wyjaśniającego istnienia stanu faktycznego lub prawnego, którego potwierdzenia żąda osoba ubiegająca się o zaświadczenie. ...

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/065B83993A

W rozpoznawanej sprawie organ samorządu notarialnego uznał, że zachodzi w niej bezprzedmiotowość ze względu na funkcjonującą w obrocie prawnym uchwałę KRN z dnia [...] kwietnia 2013 r. o odmowie wydania wnioskodawczyni zaświadczenia o ukończeniu aplikacji notarialnej oraz z uwagi na niezmieniony stan faktyczny sprawy. Takie stanowisko organu legło u podstaw zastosowania w sprawie art. 105 § 1 k.p.a. i umorzenia sprawy o wydanie zaświadczenia o ukończeniu aplikacji notarialnej.

W ocenie Sądu działanie organu uznać należy za wadliwe. Jak już to wyżej wykazano zaświadczenie nie rozstrzyga żadnej sprawy w jej znaczeniu materialno prawnym, lecz stanowi działanie faktyczne administracji, która przenosi do treści zaświadczenia określone fakty lub stan prawny będące w jej posiadaniu przy zaistnieniu przesłanek wymienionych w art. 217 § 2 k.p.a. Jako takie zaświadczenie nie posiada więc waloru res iudicata, albowiem w tym trybie organ nie kształtuje sytuacji prawnej w indywidualnej sprawie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 23 lip 2021, 7:18

Więc wniosek albo bez rozpatrzenia albo odmowa wydania.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 37 z 94    [ Posty: 940 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x