Zaświadczenie "Czyste powietrze"
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/FA/40UA/IT/VAT GAZ/DO/czyste pow
- Kontakt:
Re: zaświadczenie "Czyste powietrze"
też się nad tym zastanawiałem oglądając wideo od Mazurkiewicza które wrzucone na początku tego tematu. Wydaje mi się, że przyspieszą datę publikacji wskaźnika przez GUS
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Ja bardziej myślę o tym jak ja się wyrobie w 7 dni, jak z systemu ZUS nie wyjdą mi składki przy emeryturze i rencie i będę musiał pisać do ZUS wniosek
Nie wiem jak u was ale u mnie już pytają o takie zaświadczenia.

- MartaW
- Referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
U mnie również pytają, w dodatku emeryci.
Szarak pisze: 08 paź 2020, 13:56 Ja bardziej myślę o tym jak ja się wyrobie w 7 dni, jak z systemu ZUS nie wyjdą mi składki przy emeryturze i rencie i będę musiał pisać do ZUS wniosekNie wiem jak u was ale u mnie już pytają o takie zaświadczenia.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/FA/40UA/IT/VAT GAZ/DO/czyste pow
- Kontakt:
" W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy kodeksu administracyjnego " więc lecisz przedłużaniem terminu.
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
A wskażesz mi art. który o tym mówi ? Bo szczerze ja nie umiem go wyszukaćlinek pisze:" W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy kodeksu administracyjnego " więc lecisz przedłużaniem terminu.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
czy pisał ktoś już upoważnienie?
Może być takiej treści:
Na podstawie przepisów art. 268a § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego oraz art. 411 ust. 10r ustawy z dnia 27 kwietnia 2001r. Prawo ochrony środowiska (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz 1219, poz. 1378, poz. 1563) na wniosek Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej upoważniam:
Pana/Panią Dorotę
(wskazanie osoby)
zatrudnionego(ną) na stanowisku samodzielny referent
(wskazanie stanowiska)
w Ośrodku Pomocy Społecznej w
(wskazanie jednostki)
do załatwiania spraw w imieniu Wójta Gminy
(wskazanie organu administracji publicznej)
w zakresie :
prowadzenia postepowania w sprawie ustalenia wysokości przeciętnego miesięcznego dochodu przypadającego na jednego członka gospodarstwa domowego osobie fizycznej, która zamierza złożyć wniosek o przyznanie dofinansowania z Narodowego Funduszu lub wojewódzkiego funduszu.
Może być takiej treści:
Na podstawie przepisów art. 268a § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego oraz art. 411 ust. 10r ustawy z dnia 27 kwietnia 2001r. Prawo ochrony środowiska (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz 1219, poz. 1378, poz. 1563) na wniosek Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej upoważniam:
Pana/Panią Dorotę
(wskazanie osoby)
zatrudnionego(ną) na stanowisku samodzielny referent
(wskazanie stanowiska)
w Ośrodku Pomocy Społecznej w
(wskazanie jednostki)
do załatwiania spraw w imieniu Wójta Gminy
(wskazanie organu administracji publicznej)
w zakresie :
prowadzenia postepowania w sprawie ustalenia wysokości przeciętnego miesięcznego dochodu przypadającego na jednego członka gospodarstwa domowego osobie fizycznej, która zamierza złożyć wniosek o przyznanie dofinansowania z Narodowego Funduszu lub wojewódzkiego funduszu.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA
- Kontakt:
Czy ktoś z Was już zastanawiał się jak liczyć dochód? Uzysków i utrat nie uwzględniamy? A jeśli ktoś w 2019 pracował przez kilka miesięcy? Czy wtedy też liczyć średni dochód miesięczny dzieląc przez 12 czy przez liczbę przepracowanych miesięcy?
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Basia49
U mnie w upoważnieniu KPA nie było w podstawie.
Co do treści upoważnienia (pracowników nie dyrektora) myśmy nie zmieniali i przepisali z ustawy "do prowadzenia postępowań w sprawach żądania wydania zaświadczenia o wysokości przeciętnego miesięcznego dochodu przypadającego na jednego członka jej gospodarstwa domowego, z wyłączeniem wydawania w tych sprawach zaświadczeń" . Dyrektor i zastępca ma dopisane "w tym do wydawania w tych sprawach zaświadczeń".
U mnie w upoważnieniu KPA nie było w podstawie.
Co do treści upoważnienia (pracowników nie dyrektora) myśmy nie zmieniali i przepisali z ustawy "do prowadzenia postępowań w sprawach żądania wydania zaświadczenia o wysokości przeciętnego miesięcznego dochodu przypadającego na jednego członka jej gospodarstwa domowego, z wyłączeniem wydawania w tych sprawach zaświadczeń" . Dyrektor i zastępca ma dopisane "w tym do wydawania w tych sprawach zaświadczeń".
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Sprawa jest banalnie prosta. Odesłanie jest tylko do definicji dochodu określonej w art. 3 pkt 1 ustawy.kuba77 pisze: 15 paź 2020, 14:49 Czy ktoś z Was już zastanawiał się jak liczyć dochód? Uzysków i utrat nie uwzględniamy? A jeśli ktoś w 2019 pracował przez kilka miesięcy? Czy wtedy też liczyć średni dochód miesięczny dzieląc przez 12 czy przez liczbę przepracowanych miesięcy?
Czyli do katalogu dochodów.
Nie ma tu utraty ani uzyskania dochodu. Jest średnia. Jeśli będą działać weryfikacje, wydanie tych zaświadczeń nie będzie nastręczać trudności, o ile zrobią coś z dochodem z gospodarstwa rolnego.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA
- Kontakt:
Więc jak byś podzielił dochód uzyskiwany przez kilka miesięcy w 2019 r? Przez 12 czy przez liczbę miesięcy, w których była praca?kronos79 pisze: 16 paź 2020, 12:23Sprawa jest banalnie prosta. Odesłanie jest tylko do definicji dochodu określonej w art. 3 pkt 1 ustawy.kuba77 pisze: 15 paź 2020, 14:49 Czy ktoś z Was już zastanawiał się jak liczyć dochód? Uzysków i utrat nie uwzględniamy? A jeśli ktoś w 2019 pracował przez kilka miesięcy? Czy wtedy też liczyć średni dochód miesięczny dzieląc przez 12 czy przez liczbę przepracowanych miesięcy?
Czyli do katalogu dochodów.
Nie ma tu utraty ani uzyskania dochodu. Jest średnia. Jeśli będą działać weryfikacje, wydanie tych zaświadczeń nie będzie nastręczać trudności, o ile zrobią coś z dochodem z gospodarstwa rolnego.
Oprócz Zaświadczenie "Czyste powietrze" - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
ZR pobiera w innej gminie
czy ktoś z dalszej rodziny może pobierac św. piel
śp od kiedy przyznać? (utrata pracy)
przedłużone świadczenie pielęgnacyjne na podstawie COVID-19, a nowe orzeczenie
alimenty ??
Przelicznik z HA kiedy będzie ogłoszony?
Zasiłek pielęgnacyjny a zgon
nakaz podatkowy na dzierżawcę
szkoła dla dorosłych
Szo przyznaje od połowy msc
uzysk z umowy o dzieło
Dodatek do zasiłku rodzinnego z tyt. kształcenia i rehab.
Świadczenie pielęgnacyjne - renta KRUS
brak dochodów a ma zwrot na dzieci
szo koordynacja uchylenie
Sygnity - zmiana adresata ZP