Zaświadczenie "Czyste powietrze" - Świadczenia rodzinne

Strona 9 z 91    [ Posty: 904 ]

Napisano: 03 lis 2020, 18:01

Młodypracownik pisze:
03 lis 2020, 15:12
Hej, czy ten wniosek musi przechodzić przez program? Można go wysłać mailem? Szefowa twierdzi, że tak ale ja mam wątpliwości. Pomóżcie, bo nikt nic nie wie u nas w gminie.
Nie ma możliwości przyjęcia ani wniosku ani żadnego innego pisma przez e-mail, bo to nie jest zweryfikowany kanał. Chyba, że przyjdzie i złoży pod tym e-mailem własnoręczny podpis. Zgodnie z art. 63 Kpa, podania (a więc i wnioski) mogą być wnoszone przede wszystkim pisemnie lub za pomocą komunikacji elektronicznej, ale przez ESP (ePUAP), a nie przez e-mail. W wiadomości mailowej nie ma możliwości podpisać dokumentu kwalifikowanym podpisem, zaufanym podpisem, albo osobistym podpisem. Nie jest też możliwe uwierzytelnienie wnioskodawcy, ani potwierdzenie pochodzenia podania.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 03 lis 2020, 18:23

ONA_mops pisze:
03 lis 2020, 15:39
Hej! Podpowiedzcie proszę jak Wy robicie?
1. Czy wszystkie dochody dzielimy przez 12 nawet jeśli ktoś pracował w 2019 r. tylko przez 1 miesiąc? (bo nie robimy utrat i uzysków)
2. Czy dajecie do podpisu RODO i zostawiacie w aktach czy wklejacie w zaświadczenie klauzulę informacyjną?
3. Czy w oświadczeniu o dochodach nieopodatkowanych wpisują Wam kwotę ulgi na dzieci czy tylko macie to napisane na wydruku z empatii?
1. Wszystko, co uzyskał w 2019 r. dzielimy na 12 i na członków gospodarstwa domowego (przeciętny miesięczny dochód)
2. Klauzula RODO jest obowiązkowa. Art. 217a Kpa mówi o przekazaniu informacji o przetwarzaniu danych, więc jeśli przeczyta treść klauzuli i własnoręcznym podpisem to potwierdzi, można wpiąć w akta.
3. Kwotę ulgi masz w emp@tii, rzadko można spotkać kogoś, kto by pamiętał jej wysokość.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 lis 2020, 20:47

Hej, co w sytuacji jeśli dochód za 2019r. wyniósł 0zł. a na weryfikacji składek zdrowotnych jest informacja aby złożyć wniosek OK-WUD z zapytaniem do ZUS? Jeśli ZUS nie udzieli odpowiedzi w przeciągu 7 dni mogę przedłużyć termin rozpatrzenia wniosku o wydanie zaświadczenia zgodnie z art 36 Kpa?
gopsgg
Praktykant
Od: 03 lis 2020, 19:59
Zajmuję się: ŚR, ŚW, ŚDS, CP

Napisano: 03 lis 2020, 21:01

noteev pisze:
03 lis 2020, 18:01
Młodypracownik pisze:
03 lis 2020, 15:12
Hej, czy ten wniosek musi przechodzić przez program? Można go wysłać mailem? Szefowa twierdzi, że tak ale ja mam wątpliwości. Pomóżcie, bo nikt nic nie wie u nas w gminie.
Nie ma możliwości przyjęcia ani wniosku ani żadnego innego pisma przez e-mail, bo to nie jest zweryfikowany kanał. Chyba, że przyjdzie i złoży pod tym e-mailem własnoręczny podpis. Zgodnie z art. 63 Kpa, podania (a więc i wnioski) mogą być wnoszone przede wszystkim pisemnie lub za pomocą komunikacji elektronicznej, ale przez ESP (ePUAP), a nie przez e-mail. W wiadomości mailowej nie ma możliwości podpisać dokumentu kwalifikowanym podpisem, zaufanym podpisem, albo osobistym podpisem. Nie jest też możliwe uwierzytelnienie wnioskodawcy, ani potwierdzenie pochodzenia podania.
Noteev, a co jeśli dostałem wniosek w formie skanu załączony do maila? Przyjmować? Wzywać? Zapomnieć? ;)
maxxx1989
Praktykant
Od: 22 sty 2020, 20:21
Zajmuję się: pomocą społeczną

Napisano: 03 lis 2020, 21:37

@gopsgg, według mnie można przedłużyć, pisałem o tym powyżej. Teoretycznie, jeśli dochód wyniósł 0, to brak podstaw do występowania do ZUS-u, jednak istnieje możliwość, że nie rozliczył się z US, a może okazać się to po weryfikacji składek zdrowotnych.

@maxxx1989, według mnie, jesli podanie zawiera dane wnioskodawcy, to dzwonić, albo wezwać do usunięcia braków formalnych tzn. żądanie kwalifikowanego lub zaufanego podpisu (ponownie ePUAP), albo osobistego podpisu pod wnioskiem.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2020, 12:14

Zmieniacie instrukcję kancelaryjną do numerów zaświadczeń?
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 04 lis 2020, 12:20

Osoba się tym zajmująca powiedziała, że dopiero od nowego roku zostanie nadany nowy numer temu w archiwum. Obecnie podpięli to pod numer do wydawania zaświadczeń o zasiłki rodzinne z dopiskiem "CP".
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 04 lis 2020, 17:36

Jak Wójt/burmistrz może przekazać zadanie wydawania tych zaświadczeń do opsów? Uchwała? Zarządzanie? Czy samo upoważnienie dla pracownika?
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 09 lis 2020, 13:42

czy ktoś z Was wydawał już takie zaświadczenie? ja w sygnity nie mam takiego modułu a dostałam do zrobienia i nie mam pojęcia jak to załatwic, pomożecie?
82gocha
Starszy referent
Od: 04 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Napisano: 09 lis 2020, 14:25

Mam pytanie odnośnie liczenia dochodu. Czy wliczacie do niego trzynastą emeryturę? Z góry dziękuję za pomoc :)
użytkownik0415
Praktykant
Od: 05 lip 2019, 9:14
Zajmuję się: ŚW

Strona 9 z 91    [ Posty: 904 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x