do programu CP od lat można wykorzystywać zaświadczenia o pobieraniu świadczeń z OPS, masz wniosek o zaświadczenie o dochodzie to wystawiasz zaświadczenie o dochodzie, tu nie ma co wyjasniać i po co wzywać
Dziękuję za podpowiedź.
Zajmuję się CP od niedawna i o drugim rodzaju zaświadczeń dowiedziałam się na szkoleniu na początku kwietnia.
Witajcie, jak poprawnie odliczyć 13 i 14 emeryturę/rentę w Czystym Powietrzu. Widzę wiele postów, gdzie różnie są odliczane a jak powinno być poprawnie ??
Jeden rabin powie tak, a drugi powie nie Wg poradników wszelakich to kwotę netto, ale mamy takie fajne coś jak kwota wolna i o ile ktoś sobie nie strzelił pisma do ZUS żeby mu nie zgarniali zaliczek na PDOF to może się przy netto zrobić potem kuku jak się okaże, że podatek jednak był zero.
Witajcie, jak poprawnie odliczyć 13 i 14 emeryturę/rentę w Czystym Powietrzu. Widzę wiele postów, gdzie różnie są odliczane a jak powinno być poprawnie ??
Trzeba tak policzyć jak gdyby tej 13 i 14 emerytury w ogóle nie było więc:
od dochodu brutto odejmuję kwotę 13 i 14 brutto
od całkowitej sumy składek odejmuję kwotę składek od 13 i 14
jeśli emeryt nie ma w ogóle podatku na rocznym rozliczeniu no to dalej nic już nie odejmuję i dlatego też uważam że nie można odejmować kwot netto 13 i 14 (bo kwota netto to brutto minus składki i minus zaliczka na podatek)
jeśli emeryt na rozliczeniu rocznym ma podatek to podatek od 13 i 14 wyliczam proporcjonalnie i tak wyliczony odejmuję od całego podatku
Wpłynął do nas wniosek o wydanie zaświadczenia. W składzie rodziny Pani rozwódka, córka tej Pani (bez alimentów), 20 letnia pani z rentą - nie jest to córka wnioskodawcy, i 17 letni chłopak z dochodem z pit 40A, z ZUS składek oczywiście nie ma. Dwie ostatnie osoby to rodzeństwo. W takiej konfiguracji nie mogę wydać zaświadczenia prawda? Pani się upiera że rodzeństwo z nią mieszka. Ale młody raczej powinien być pod opieką rodzica (brata wnioskodawcy).
Pani złożyła wniosek o wydanie zaświadczenia. Z weryfikacji wynika że pobierała świadczenia z pomocy społecznej (zasiłek stały-zgłoszenie w ZUS). Czy ja wydaję zaświadczenie z kwotą 0 zł i odsyłam ją po drugie zaświadczenie do pomocy społecznej? Czy jak postępujecie?
Naucz się być urzędnikiem...wydajesz zaświadczenie i na tym się twoja rola kończy.
No chyba, że jesteś zmotywowanym pracownikiem to informuj o innych możliwościach wykazania dochodu. Jak dla mnie to robota urzędnika który zajmuje się wnioskami o dofinansowanie albo zmotywowanego pracownika socjalnego.
Od sierpnia będziesz liczyć dochód z US za 2024r. a dochód z ha przeliczeniowych za 2023r....i tak będzie do czasu aż GUS ogłosi przelicznik z ha za 2024r.