zaświadczenie do zakładu pracy

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Karola1984
Praktykant
Zajmuję się: DM
Kontakt:

zaświadczenie do zakładu pracy

Post autor: Karola1984 »

Witam
Czy macie już wzór zaświadczenia o dochodzie do zakładu pracy od 1 lipca? Z góry dziękuję za mądre rady :oops:
Karola1984
Praktykant
Kontakt:

Re: zaświadczenie do zakładu pracy

Post autor: Karola1984 »

czy na pewno dochód netto??? Świadczenia rodzinne pomniejszają o składke 9% i zgłupiałam :-(
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Krwawa »

Przepraszam, ale to zaświadczenie jest fatalne.
lusia&lusia
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Post autor: lusia&lusia »

w sumie to też uważam, że to nie będzie netto, ale dziewczyna która prowadzi świadczenia rodzinne w moim ośrodku twierdzi że tak ma wyglądać to zaświadczenie, więc wrzuciłam z nadzieją że powiecie co jest źle, a nie zaraz komentarze że ,,fatalne,, - zamiast napisać co jest źle i jak miałoby wyglądać poprawne :x
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Krwawa »

Przepraszam, jeśli użyłam nieodpowiedniego słowa. Po prostu mnie to poruszyło, strwożyło, zmroziło... Ktoś korzystający z tego forum ściągnie to zaświadczenie i może będzie używał i co? Trochę kiepsko by to było.

Nie wiem, jakie masz relacje w pracy, ale dziewczyna ze świadczeń rodzinnych nie powinna orzekać o wyglądzie i treści zaświadczeń do dodatków mieszkaniowych, zwłaszcza, że orzeka błędnie.

Co do zaświadczenia jako takiego - nie ma w nim żadnej filozofii. Czytamy z ustawy, co ma zawierać:
A - brutto
B - koszty uzyskania przychodu
C, D, E - składki emerytalne, rentowe, chorobowe
F - dochód (F = A - B - C - D - E).

Na dole zaświadczenia jeszcze można małą czcionką dopisać, ze w skład kwoty wchodzą wypłaty z funduszu socjalnego, ekwiwalenty, premie, odprawy, nagrody, odszkodowania wypłacone w w/w okresie i co tam jeszcze nam się przypomni. ;) No ale nie ma wymogu.
No i to wszystko za 3 miesiące. Tyle.
lusia&lusia
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Post autor: lusia&lusia »

lusia&lusia pisze: 12 lut 2021, 16:36 ja mam coś takiego
Proszę nie pobierać tego pliku gdyż jest nie poprawny !
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

Krwawa pisze: 14 lut 2021, 20:18 Przepraszam, jeśli użyłam nieodpowiedniego słowa. Po prostu mnie to poruszyło, strwożyło, zmroziło... Ktoś korzystający z tego forum ściągnie to zaświadczenie i może będzie używał i co? Trochę kiepsko by to było.

Nie wiem, jakie masz relacje w pracy, ale dziewczyna ze świadczeń rodzinnych nie powinna orzekać o wyglądzie i treści zaświadczeń do dodatków mieszkaniowych, zwłaszcza, że orzeka błędnie.

Co do zaświadczenia jako takiego - nie ma w nim żadnej filozofii. Czytamy z ustawy, co ma zawierać:
A - brutto
B - koszty uzyskania przychodu
C, D, E - składki emerytalne, rentowe, chorobowe
F - dochód (F = A - B - C - D - E).

Na dole zaświadczenia jeszcze można małą czcionką dopisać, ze w skład kwoty wchodzą wypłaty z funduszu socjalnego, ekwiwalenty, premie, odprawy, nagrody, odszkodowania wypłacone w w/w okresie i co tam jeszcze nam się przypomni. ;) No ale nie ma wymogu.
No i to wszystko za 3 miesiące. Tyle.
chodziło o zaświadczenie od 1 lipca...więc to nie będzie tylko brutto koszty i zus...ale cos wiecej:) czytajmy wszyscy ze zrozumieniem
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

A kto powiedział, ze musimy mieć w ogóle jakieś druki dot. zaświadczeń :)
Deklaracja jest pod odpowiedzialnością karną, wnioskodawca musi ją wypełnić, a my nie mamy obowiązku zbierać dokumentów. Jedynie możemy, a nie musimy. Czasami możemy wniosek zweryfikować, jeśli mamy wątpliwości co do prawdomówności wnioskodawcy. Nie mamy obowiązku pomagać w liczeniu. Zwłaszcza, ze większość z nas zapewne nie raz usłyszała, ze to pracownik urzędu kazał wpisać takie kwoty, a nie inne.
Po co robić sobie kłopot?
I co Wy na to ? :)
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

Maxima pisze: 15 lut 2021, 10:43 A kto powiedział, ze musimy mieć w ogóle jakieś druki dot. zaświadczeń :)
Deklaracja jest pod odpowiedzialnością karną, wnioskodawca musi ją wypełnić, a my nie mamy obowiązku zbierać dokumentów. Jedynie możemy, a nie musimy. Czasami możemy wniosek zweryfikować, jeśli mamy wątpliwości co do prawdomówności wnioskodawcy. Nie mamy obowiązku pomagać w liczeniu. Zwłaszcza, ze większość z nas zapewne nie raz usłyszała, ze to pracownik urzędu kazał wpisać takie kwoty, a nie inne.
Po co robić sobie kłopot?
I co Wy na to ? :)
tak...to jest prawda :) jednak ulatwiamy sobie w ten sposob prace:) wiele razy przynosili zle zaswiadczenia i wiem...oswiadczaja pod odpowiedzialnoscia karna jednak my po wydaniu decyzji mozemy wezwac do przedstawienia dokumentow okreslajacych ich dochody...i ...te dokumenty na podstawie ktorych wypelniaja deklaracje maja 3 lata przechowywac w domu...wiec i tak musza miec zaswiadczenia:) lepiej wiec od razu je sprawdzic by na starcie bylo dobrze:) ale...kazdy robi jak mu wygodnie...tu chodzilo jedynie o wzor zaswiadczenia i to od 1 lipca :) czyli po zmianie dochodu
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

Post autor: brodafix »

tak...to jest prawda :) jednak ulatwiamy sobie w ten sposob prace:) wiele razy przynosili zle zaswiadczenia i wiem...oswiadczaja pod odpowiedzialnoscia karna jednak my po wydaniu decyzji mozemy wezwac do przedstawienia dokumentow okreslajacych ich dochody...i ...te dokumenty na podstawie ktorych wypelniaja deklaracje maja 3 lata przechowywac w domu...wiec i tak musza miec zaswiadczenia:) lepiej wiec od razu je sprawdzic by na starcie bylo dobrze:) ale...kazdy robi jak mu wygodnie...tu chodzilo jedynie o wzor zaswiadczenia i to od 1 lipca :) czyli po zmianie dochodu
dokładnie
problem jest z potwierdzaniem dochodów za 2019r. do dopłaty do czynszu bo tam już nie mamy przepisu, na który moglibyśmy sie powołać aby żądać jakiegokolwiek zaświadczenia potwierdzającego dochód
ODPOWIEDZ