Pracownik przyniósł zaświadczenie lekarskie, że aktualnie przebywa wraz z dzieckiem w klinice na leczeniu onkologicznym. Osoba nie będzie pracować, więc czy na takie zaświadczenie można wypłacić zasiłek chorobowy? Zwolnienie dopiero będzie wystawione po kilku miesiącach jak dziecko wyjdzie ze szpitala. Proszę o poradę.
Nie. Podstawą do wypłaty jest ZUS ZLA, nie zaświadczanie. Zaswiadczenie usprawiedliwia Ci nieobecność pracownika.
Szpital wystawia je (teoretycznie bo praktycznie rożnie bywa) po 14 dniach.
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
Ja bym raczej nie wypłacała wynagrodzenia, no bo za co??? Potraktowałabym nieobecność pracownika jako usprawiedliwioną ale niepłatną, a dopiero po otrzymaniu ZUS ZLA wypłaciłabym ewentualny zasiłek.
Nie miałam nigdy takiej sytuacji, więc wybacz, jeśli się mylę.
Przepisowo powinno się rozliczyć jako obecność usprawiedliwioną niepłatną.
Praktycznie lepiej zapłacić wynagrodzenia a w kolejnym miesiącu skorygować... tylko:
- co jeśli pracownik się zwolni - cała tyrada z odzyskiwaniem pieniędzy
a nie wypłacisz nic - zostaje bez kasy.
Zawsze do sprawy podchodzę indywidualnie, (tego lubię, tamtego nie ) a serio to np.: za sanatoria płaciłam wynagrodzenia a potem korygowałam bo wiedziałam ile to potrwa.
Nowych pracowników, którzy nie wiadomo jaki numer wykręcą nie płaciłam.
Zależy czy się sztywno trzymasz przepisów czy idziesz na korzyść pracownikowi.
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway