Pani, która ubiega się o emeryturę złożyła mi wniosek o wydanie zaświadczenia w jakiej wysokości pobierane były składki społeczne od zasiłku stałego w latach 1997-2002r. To był podobno zasiłek stały, który pracownicy socjalni przyznawali osobom niepracującym, sprawującym opiekę nad chorym dzieckiem. Księgowość nie ma takich danych, teczki już dawno uległy brakowaniu. Miał ktoś podobną sytuację?
W styczniu br.udało mi się wystawić zaświadczenie dot. kwot zasiłków stałych z tytułu opieki nad dzieckiem specjalnej troski w latach 1994-2004 oraz składek emerytalno-rentowych odprowadzanych przez OPS do ZUS w latach 1998-2004. To wszystko oczywiście po szperaniu w archiwum, po przejrzeniu teczek osobowych, na bazie decyzji.
Dodzwoniłam się do ZUS i udzielili mi informacji, że do emerytury potrzebują zaświadczenie o wysokości pobieranego zasiłku stałego i okresie pobierania. O składkach nie mam nic pisać.
Było coś takiego. Ustawa z dnia 29 listopada 1990 r. o pomocy społecznej (Dz.U.1998.64.414 t.j.)
Art. 27.1.97 - zasiłek stały przysługuje osobie zdolnej do pracy, lecz nie pozostającej w zatrudnieniu ze względu na konieczność sprawowania opieki nad dzieckiem wymagającym stałej pielęgnacji, (…).
Art. 31b.1.131 - za osobę, o której mowa w art. 27 ust. 1 i 2, oraz osobę, o której mowa w art. 31 ust. 4a, ośrodek pomocy społecznej opłaca składkę na ubezpieczenia emerytalne i rentowe od kwoty zasiłku stałego, (…).
Art. 27.5.104 - zasiłek stały, o którym mowa w ust. 1, wynosi 406 zł miesięcznie.
* Kwota nieaktualna. Z dniem 1 czerwca 2002 r. - 418 zł – (zob. obwieszczenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej (M.P.02.19.338) oraz obwieszczenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (M.P.03.21.326)).