zaświadczenie od komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 lip 2015, 22:23

Mam pytanie strona składając wniosek o FA i SR ma obowiązek dostraczyć zaś. o bezskuteczności egzekucji alimentacyjnej i zaświadczenie ze (np. na ten zblizajacy się okres zasiłkowy ) w roku 2014 na rzecz wierzyciela a zostały/bądź nie przekazane należności alimentacyjne. I teraz moje pytanie czy jesli komornik na takim zaświadczeniu napisze ze zostały przekazane należności alimentacyjne na rzecz wierzyciela:
- z tyt. alimentów w kwocie takiej i takiej
- z tyt. funduszu alimenatcyjnego w kwocie takiej i takiej to

Co i gdzie wy liczycie do dochodu ? czy dobrze rozumiem, że na zaś. o dochodzie nieopodatkowanym tj. załącznik nr 7 do zasiłku rodzinnego liczycie należności i z jednego i z drugiego tytułu sumując je, a do FA tylko te z tyt. alimentów?
sunshine
Starszy referent
Od: 09 lip 2015, 20:04
Zajmuję się:

Napisano: 23 lip 2015, 9:13

sunshine pisze:Mam pytanie strona składając wniosek o FA i SR ma obowiązek dostraczyć zaś. o bezskuteczności egzekucji alimentacyjnej
Nie prawda. Do FA nie ma takiego obowiązku, jak nie dołączy to my mamy obowiązek wystąpić do komornika o takie zaświadczenia. :)
sunshine pisze: a do FA tylko te z tyt. alimentów?
Tak. Art. 3 pkt 1 lit c) inne dochody niepodlegające opodatkowaniu na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych:
– alimenty na rzecz dzieci,
Art. 10.3. Przy ustalaniu prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego do dochodu rodziny nie wlicza się kwot otrzymanych świadczeń z tego funduszu.
bleblak

Napisano: 23 lip 2015, 12:18

tak tak rozpędziłam się, do FA nie ma takiego obowiązku,
czyli na dochodzie nieopodatkowanym w ŚR pisza i kwotę z tyt. alimentów w którą dostali + z tyt. funduszu alimenatcyjnego, a do FA tylko tą z tyt. alimentów
sunshine
Starszy referent
Od: 09 lip 2015, 20:04
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x