Temat ostatnio na czasie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 lip 2015, 13:47

Dzisiaj rozliczyłam zwrot dłużnika w wysokosci 100 zł na trzy sposoby w programie SYGNITY.
1 sposób: „zwrot automatem” bez wskazywania decyzji rozliczyło mi na FA-73,24 Ods.-26,76 ( proporcje od całości długu )
2 sposób: „zwrot automatem” ze wskazaniem decyzji rozliczyło na FA-60,35 Ods. 39,65 ( proporcje od całości długu e danym okresie świadczeniowym )
3 sposób: „wprowadź zwrot” ręcznie, osobno każdy miesiąc rozliczyłam na FA 58,63 Ods. 41,37

Który sposób jest prawidłowy?
olenka

Napisano: 23 lip 2015, 14:26

Moim zdaniem najbardziej prawidłowy jest zwrot automatem poprzez wskazanie decyzji, do której ma być przypisany zwrot. Brak wskazania decyzji spowoduje w pewnym momencie, że spłaci się należność główna i tylko część odsetek..Oczywiście w sytuacji, gdzie dłużnik już jakiś czas spłaca i nie wskazywało się decyzji , teraz ją wskazując system wrzuci wszystko na odsetki ( zakładając , że należność główna się spłaciła). Tak więc jakiś czas trzeba sobie sprawdzać "przebieg" spłat i wyprowadzić wszystko na prostą. Ja tak się męczę już jakiś czas, ale pomału robię porządek. "Wprowadź zwrot" - używam tylko i wyłącznie w sytuacji, gdy dłużnik ma decyzji o rozłożeniu na raty , wówczas wprowadzam dokładnie tak jak ma określone w decyzji.
urzędnik

Napisano: 23 lip 2015, 14:38

olenka pisze:Dzisiaj rozliczyłam zwrot dłużnika w wysokosci 100 zł na trzy sposoby w programie SYGNITY.
1 sposób: „zwrot automatem” bez wskazywania decyzji rozliczyło mi na FA-73,24 Ods.-26,76 ( proporcje od całości długu )
2 sposób: „zwrot automatem” ze wskazaniem decyzji rozliczyło na FA-60,35 Ods. 39,65 ( proporcje od całości długu e danym okresie świadczeniowym )
3 sposób: „wprowadź zwrot” ręcznie, osobno każdy miesiąc rozliczyłam na FA 58,63 Ods. 41,37

Który sposób jest prawidłowy?
zależy od ustawienia parametrów.
tom@s
Referent
Od: 16 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x