zaświadczenie PIT/UZ ? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 08 wrz 2015, 11:57

ja mam odpowiedź z Ministerstwa, że nie teraz, w przyszłym okresie
wika2

Napisano: 08 wrz 2015, 12:12

a jesteście pewni że będziemy ten dochód liczyć bo jak dla mnie w tej zmianie ustawy o podatku dochodowym z 23 października 2014 (poz. 1644) nie mam mowy o ustawie o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, jest tylko ustawa o śr
Art. 4. W ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1456, z późn. zm.5)) w art. 3 w pkt 1 w lit. c w tiret dwudziestym ósmym średnik zastępuje się przecinkiem i dodaje się tiret dwudzieste dziewiąte w brzmieniu:
„– kwoty otrzymane na podstawie art. 27f ust. 8–10 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych;”.

Art. 3. ŚR Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) dochodzie – oznacza to, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób:
c) inne dochody niepodlegające opodatkowaniu na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych:

Art. 2.FA Ilekroć w ustawie jest mowa o:
4) dochodzie – oznacza to dochód, o którym mowa w przepisach o świadczeniach rodzinnych;
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2015, 9:04

To rozumiem, że biorę dochód z zaświadczenia bądź oświadczenia i odejmuję jak do tej pory składki społeczne, zdrowotne, podatek tak????????
asi

Napisano: 21 wrz 2015, 9:22

i jak pomoże ktoś???
asi

Napisano: 21 wrz 2015, 10:00

Kwoty wykazane na PIT UZ są zgodnie z art. 21 ustawy o PIT kwotami wolnymi od podatku. W żadnym wypadku nie należy ich zatem dodawać do kwot wykazanych na zaświadczeniu o dochodzie podlegającym opodatkowaniu na zasadach ogólnych. Dodatkowo dochód ten stanowi dochód niepodlegający opodatkowaniu w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych (dodano nowe tiret) i będzie uwzględniany przy kolejnym okresie zasiłkowym/świadczeniowym.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x