zaświadczenie z PCPR +wniosek w październiku
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
zaświadczenie z PCPR +wniosek w październiku
osoby przynoszą zaświadczenia z PCPR teraz w październiku, muszą składać wniosek o ZP i ŚP? czy na podstawie zaświadczenia nadal przedłużam decyzje czy ustalam prawo do świadczeń nie dłużej niż do 31.03.2025 r?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne i fundusz alimenatcyjny
- Kontakt:
Re: zaświadczenie z PCPR +wniosek w październiku
Ja stworzyłam sobie oświadczenie, w którym osoba przynosząca zaświadczenie o przedłużeniu orzeczenia zwraca się z prośba o przedłużenie ZP, ŚP lub dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu kształcenia i rehabilitacji dziecka i na podstawie tego zmieniam decyzję pierwotna i przedłużam.
Natomiast, jeżeli osoba przyniesie nowe orzeczenie to wówczas wypełnia wniosek i tutaj bazuje na art 63 ust 1 i ust. 3 u.ś.w. - dotyczy ŚP, a jeżeli dotyczy ZP to art. 24 ust. 2a. Taka informacje otrzymałam od Pani z SKO i tak mam zamiar robic
Natomiast, jeżeli osoba przyniesie nowe orzeczenie to wówczas wypełnia wniosek i tutaj bazuje na art 63 ust 1 i ust. 3 u.ś.w. - dotyczy ŚP, a jeżeli dotyczy ZP to art. 24 ust. 2a. Taka informacje otrzymałam od Pani z SKO i tak mam zamiar robic

-
- Praktykant
- Zajmuję się: rodzinne,500 plus, fundusz, dobry start, karta dużej rodziny
- Kontakt:
Przepraszam a z jakich przepisów wynika, że do przedłużenia ZP cyz ŚP oprócz zaświadczenia z PCPR trzeba składać wniosek. Przecież przedłużona zostaje ważność orzeczenia a wniosek to już mamy.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
z normalnych zasad.
Nie możesz (bez przepisu szczególnego) zmienić decyzji, która już nie obowiązuje. Wniosek, który masz w aktach został już rozpatrzony
Nie możesz (bez przepisu szczególnego) zmienić decyzji, która już nie obowiązuje. Wniosek, który masz w aktach został już rozpatrzony
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Takie są wytyczne naszego ministerstwa (komunikat na stronie), a ponadto dopiero teraz procedowane są przepisy, które pozwolą nam zmieniać decyzje z urzędu. Aczkolwiek myślę, że dopóki decyzja była czynna to nie było błędem zmieniać ją. Ale nasze ministerstwo (inf. ze szkolenia z osobą pracującą w ministerstwie) uważa że zawsze powinien być złożony wniosek, dopiero zmiany które wejdą zwolnią nas z tego.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS, ŚW, FA
- Kontakt:
ale możemy przedłużyć jedynie w sytuacji, kiedy wniosek na komisję został złożony do 30 września 2024 r. tak?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: jestem starszym specjalista w dziale świadczeń rodzinnych
- Kontakt:
Czy ktoś posiada decyzję przyznającą zasiłek pielęgnacyjny i świadczenia pielęgnacyjnego na podstawie zaświadczenia ze Starostwa Powiatowego?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR, FA, SW
- Kontakt:
to ma być przyznająca czy zmieniająca decyzja?polaolap87 pisze: 04 paź 2024, 10:01 Czy ktoś posiada decyzję przyznającą zasiłek pielęgnacyjny i świadczenia pielęgnacyjnego na podstawie zaświadczenia ze Starostwa Powiatowego?
Oprócz zaświadczenie z PCPR +wniosek w październiku - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zmiana do ustawy o rehabilitacji z 25 września 2024
Świadczenie pielęgnacyjne stare zasady
Sprawozdanie rzeczowo finansowe rodzinna
czy może zawiesić emeryture i pobierać dalej ŚP
z/z
Przedłużenia orzeczeń- czy granicą jest 09/2024?
13,14,
przedłużenia orzeczeń pomózcie proszę
ZP DLA OBYWATELA UKRAINY
UKR nowy okres zasiłkowy
Przedłużenie bonu energetycznego
podział spłat z tytułu nienaleznie pobranych swiadczeń
alimenty w roku bazowym: zgodnie z wyrokiem, komornik, FA
dec na zaświadczeniePCPR-sygnity
świadzczenie rodzicielskie a nowe świadczenie pilęgnacyjne
Uczeń 5 klasy technikum