Witam Wszystkich!!
Mam dylemat... Dostałam donos od "życzliwej" sobie osoby, że jej znajoma pobiera dodatek mieszkaniowy a nie powinna, gdyż w momencie skladania wniosku, a dokładnie jej syn, który ośwaidczył ,że nie pracował w ostatnich trzech miesiącach a pracował .W donosie jest też to,że wnioskodawca nie przebywa w tym mieszkaniu , na które bierze dodatek mieszkaniowy.
W pierwszej kolejności wysalam do klienta postanowienie o wznowieniu postępowaniu gdyż zaistniały nowe okoliczności. Następnie wezwałam klienta żeby przyszedł do urzędu i złożył wyjaśnienie w tej sprawie. Klient nie odebrał korespondencji i list wrócił jako nie dostarczony. Co dalej powinnam zrobić? czy muszę teraz sama dochodzić prawdy i udowadniać ,że klient miał dochody wyższe niż wpisał do wniosku??Dzięki z góry za pomoc Aga
zatajenie dochodów we wniosku o dodatek mieszkaniowy
-
- Praktykant
- Zajmuję się: urzędnik samorządowy
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Kontakt:
Re: zatajenie dochodów we wniosku o dodatek mieszkaniowy
hej proszę o pomoc!!!!!dziekuję
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
- Kontakt:
Donos masz na papierze? Moim zdaniem to osobie pobierającej dodatek powinno zależeć aby wyjasnic i przyjść na wezwanie, Ja bym zawiesiła wypłatę dodatku. Następnie poprosiła o wywiad środowiskowy. Jeśli klient się nie stawi i nie wyjaśni to mu przepadnie dodatek.
-
- Praktykant
- Kontakt:
tak mam donos na papierze. Na razie wysyłam pisma ale bez skutku. Ani ta PANI-WNIOSKODAWCA ANI JEJ SYN NIE ZGŁOSILI SIĘ MIMO WEZWAŃ.WEDŁUG
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Jak można zawiesić wypłatę DM nie wiedząc, czy donos zawiera prawdę?Kasitwix pisze: Ja bym zawiesiła wypłatę dodatku. Następnie poprosiła o wywiad środowiskowy. Jeśli klient się nie stawi i nie wyjaśni to mu przepadnie dodatek.
Jak może przepaść dodatek? Na jakiej podstawie? Jesli nie jesteś pewna to nie radź komuś, za co mogą grozić poważne konsekwencje.
Wywiad w trakcie trwania dodatku?

Prawidłowo wznowiłaś postępowanie i wysłałas wezwanie. Wezwałaś świadczeniobiorcę czy jej syna? Jeśli nie odebrali, to może pofatygować się w teren i osobiście porozmawiać? Ale nie w ramach wywiadu oczywiście. Jesli dowiesz sie, co to za zakład pracy, to napisz wniosek o udostepnienie danych o dochodach.
Oprócz zatajenie dochodów we wniosku o dodatek mieszkaniowy - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
druki wniosków gdzie zamawiacie
Kiedy prawidłowo wypłacić dodatek
WYLICZENIE 1 KW PROSZĘ O POMOC
Proszę o pomoc wyliczenie 1 Kw
formułki w decyzjach - dodatki mieszkaniowe
dom prywatny jakie zaświadczenie należy pobrać o powierzchni
wypłata Zarządcy do rąk własnych?
Związek homoseksualny , a dodatek mieszkaniowy
Brak dowodu za opłaty / za prąd , czynsz /
wniosek nie podpisany przez Zarządce...
odziedziczone pieniądze po rodzicu.
wnioskodawca nie ponosi wydatków za lokal
wstrzymanie wypłaty dodatku w związku z zaległością
opłata jednorazowa za dostęp do nieruchomości
CZY AKTUALNA PODSTAWA???? PILNE
Co wliczyć do dochodu z decyzji o waloryzacji renty?