Pani teraz we wrześniu zawarła związek małżenśki. Przyszła złożyła oświadczenie,że prosi o uchylenie od 1 października decyzji przyznającej jej świadczenie. Czy za wrzesień należy jej się jeszcze świadczenie wychowawcze?
My również mamy takie sytaucje. Chcemy zrobić tak jak z uzyskiem czyli doliczyć dochód męża od miesiąca następnego po miesiącu zmiany sytuacji w rodzinie. Czyli jeżeli związek zawarty był we wrześniu to zrobimy uzysk w październiku i uchylimy decyzję od 1 listopada jeżeli przekroczą dochodem. Czy mógłby ktoś się wypowiedzieć co w takich sytuacjach robić?
My mamy pierwszą taką sytuację. Najgorsze jest to jeszcze, że zawarła związek 10 września, czyli jeszcze przed wypłatami ... i teraz nie wiemy co i jak dalej postępować, bo w sumie od września mąż powinien być w składzie rodziny i on jeszcze w pracuje w Niemczech
Ja miałam podobną sytuację. Nigdzie nie jest napisane, że dodanie nowego członka rodziny jest uzyskiem. Świadczenie jednak dzieli się tylko w przypadku noworodków i 18-stolatków. U mnie Pani wyszła za mąż w czerwcu. Od lipca jej uchyliłam na pierwsze dziecko a żeby było ciekawiej, w sierpniu urodziła drugie dziecko. I tym samym w czerwcu znów uzyskała prawo do świadczenia na pierwsze dziecko
Ja miałam podobną sytuację. Nigdzie nie jest napisane, że dodanie nowego członka rodziny jest uzyskiem. Świadczenie jednak dzieli się tylko w przypadku noworodków i 18-stolatków. U mnie Pani wyszła za mąż w czerwcu. Od lipca jej uchyliłam na pierwsze dziecko a żeby było ciekawiej, w sierpniu urodziła drugie dziecko. I tym samym w sierpniu znów uzyskała prawo do świadczenia na pierwsze dziecko