Zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa niealimentacji - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 cze 2024, 13:16

Dłużnik spłaca u mnie na bieżąco zadłużenie? Czy mimo wszystko należy wysłać zawiadomienie na komendę?
kar2004
Stażysta
Od: 21 paź 2021, 8:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 17 cze 2024, 13:41

Jeżeli wysokość powstałych zaległości w skutek uchylania się od wykonania obowiązku alimentacyjnego, stanowią równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych - to tak, wysyłasz zawiadomienie, pod warunkiem, że są przyznane świadczenia z FA
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 17 cze 2024, 15:25

Ja postępuję zdroworozsądkowo - jeżeli dłużnik płaci regularnie i są to konkretne kwoty (a nie np. 5-10 zł) to nie wysyłam takiego zawiadomienia, ponieważ
1) prawie pewne jest że dochodzenie nie zostanie wszczęte przez prokuraturę właśnie z racji tego że dłużnik płaci więc generujemy niepotrzebne koszty
2) jeśli postępowanie nawet zakończyło by się zamknięciem dłużnika w ZK to zapewne dłużnik zakończył by spłaty, a przecież chodzi w tym wszystkim o to żeby dłużnik spłacał swój dług
Jola2016
Referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Napisano: 17 cze 2024, 15:32

Jola2016 pisze:Ja postępuję zdroworozsądkowo - jeżeli dłużnik płaci regularnie i są to konkretne kwoty (a nie np. 5-10 zł) to nie wysyłam takiego zawiadomienia, ponieważ
1) prawie pewne jest że dochodzenie nie zostanie wszczęte przez prokuraturę właśnie z racji tego że dłużnik płaci więc generujemy niepotrzebne koszty
2) jeśli postępowanie nawet zakończyło by się zamknięciem dłużnika w ZK to zapewne dłużnik zakończył by spłaty, a przecież chodzi w tym wszystkim o to żeby dłużnik spłacał swój dług
Bardzo słuszne podejście, jednak nasz UW przy kontroli patrzył tylko czy zostało złożone zawiadomienie, nie ważne było że wpłaca, a kwestie umorzenia czy odmowy wszczęcia postępowania nie nam osądzać :shock:
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x