Decyzja dla dłużnika - raty - zapis w orzeczeniu - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 14 cze 2024, 9:00

Czy w orzeczeniu można napisać:
- ustalić miesięczną kwotę raty w wysokości XXX zł, płatną do xx każdego miesiąca, aż do całkowitego zaspokojenia należności głównej wraz z odsetkami.
Czy trzeba raczej zrobić harmonogram z kwotami i datami dla poszczególnych spłat? Problem w tym, że należność jest spora i tych rat wychodzi kilkadziesiąt :P
EDIT: Pytanie dodatkowe: jeżeli wierzyciele wycofali egzekucję i nie płacimy już FA, bo ojciec płaci alimenty, to facet jest dłużnikiem alimentacyjnym czy nie jest? I czy możemy w takim razie zastosować ulgę rat? :P
Bazyl
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 11:08
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2024, 8:04

Nikt nie miał do czynienia z ulgą dla dłużnika w postaci rat? :)
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2024, 8:14

Tu był podobny temat:
decyzja-rozlozenie-na-raty-zadluzenia-z ... -207325718

Ja osobiście podchodzę do sprawy tak: jeśli ma u nas dług, to mogę ewentualnie rozważać zastosowanie ulgi, OWD może (ale nie musi) zastosować ulgę, kwestia czy są realne szanse spłaty zadłużenia i szczególne okoliczności dotyczące sytuacji dochodowej i rodzinnej.
Raz rozłożyliśmy, dłużnik nie wpłacił żadnej raty, to był stary dłużnik, nie sprawdzałam czy jest aktualnie prowadzona egzekucja z wniosku wierzycieli-dzieci, wystarczyło mi, że my jesteśmy wierzycielami
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 18 cze 2024, 8:21

ol@bog@ pisze:
18 cze 2024, 8:14
Tu był podobny temat:
Nawet założony przeze mnie :) Chodzi mi o to, że zapis który przedstawiłem powyżej sprawia, że dłużnik płaci co miesiąc, wskazane przez siebie raty, aż do całkowitej spłaty zadłużenia. W przypadku wskazywania każdej z rat osobno, jak sobie poradzić z wyliczeniem ile ich ma być? Odsetki się zmieniają, mogą zmienić się stopy itd. Facet ma do spłacenia spory dług, więc tych rat będzie tak ze 4 strony :P
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2024, 9:25

Bazyl pisze:
18 cze 2024, 8:21
ol@bog@ pisze:
18 cze 2024, 8:14
Tu był podobny temat:
Nawet założony przeze mnie :)
No tak :lol:

Wg mnie sentencja ok, ważne aby z niej jasno wynikał obowiązek dłużnika, czyli jaka wysoka rata, do kiedy płatna, na jakie konto, jaki tytuł, wszystko co ci przychodzi do głowy co mogłoby tam jeszcze być. Warto może określić w uzasadnieniu że rat będzie ponad tyle i tyle, bo należność główna na dzień decyzji taka a odsetki takie, że są naliczane cały czas i mogą się zmienić
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 21 cze 2024, 15:54

ja w decyzji ustalam dłużnikowi stałą kwotę raty z której potrącane będą odsetki. nie wyliczam ile tych rat będzie.
młoda

Napisano: 24 cze 2024, 8:45

młoda pisze:
21 cze 2024, 15:54
ja w decyzji ustalam dłużnikowi stałą kwotę raty z której potrącane będą odsetki.
Mimo systemu ratalnego i tak pierwsze są spłacane odsetki, prawda? Tak jak w spłatach przez komornika, tu się nic nie zmienia?
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 24 cze 2024, 10:07

Bazyl pisze:
24 cze 2024, 8:45
młoda pisze:
21 cze 2024, 15:54
ja w decyzji ustalam dłużnikowi stałą kwotę raty z której potrącane będą odsetki.
Mimo systemu ratalnego i tak pierwsze są spłacane odsetki, prawda? Tak jak w spłatach przez komornika, tu się nic nie zmienia?
oczywiście w pierwszej kolejności spłacane są odsetki
młoda

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x