Przedsiębiorca zawiesił w CEIDG działalność gospodarczą w celu sprawowania opieki nad dzieckiem, nie poszedł do ZUS by objęli go ubezpieczeniem społecznym, przyszedł do nas po świadczenie pielęgnacyjne, bo dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności. Co zrobić?
to zawieszenie jest na 6 lat w celu sprawowania opieki nad dzieckiem, dodatku z art. 10 nie otrzyma to może świadczenie pielęgnacyjne należy przyznać, chociaż tylko na okres jej zawieszenia( orzeczenie wydano na okres znacznie dłuższy ), nie wiem co zrobić?
https://www.gofin.pl/17,10,306,826,sklad ... nosci.html
wg mnie należy się świadczenie pielęgnacyjne
nawet jeżeli osoba zawiesza dział. gosp. nie w rozumieniu art. 14a ust. 1d ustawy ...., też przysługuje jej prawo do świadczenia pielęgnacyjnego
występujesz do ZUS o ustalenie okresów składkowych i nieskładkowych i płacisz składki lub nie płacisz
zawieszenie działalności ze względu na sprawowanie opieki nad dzieckiem (wychowawczy) przy działalności - w każdej sytuacji możne przerwać . to taka sama sytuacja jak zwykły pracownik przebywający na urlopie wychowawczym tylko nie korzystający z dodatku przy rodzinnym np. z powodu przekroczenia dochodu
według mnie Świadczenie pielęgnacyjne nie należy się. odmowa i niech się odwołuje petent
Wg ZUS przedsiębiorca w czasie sprawowania opieki na małym dzieckiem ( tak jak osoby pracujące na etacie i korzystające z urlopu wychowawczego ) podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowemu - ma finansowane składki do ZUS przez budżet państwa. Oświadczenie o zamiarze podlegania ubezpieczeniom przedsiębiorca jest obowiązany złożyć w ZUS, a mój przedsiębiorca powiedział że nie pójdzie do ZUS po ubezpieczenie bo chce świadczenie pielęgnacyjne i co mam z nim zrobić?
Dotychczas nie podjęłam decyzji w sprawie tego świadczenia. Teraz Pan przyszedł i oświadczył, że złoży w ZUS wniosek o objęcie go ubezpieczeniem społecznym. Przyznać czy odmówić świadczenie pielęgnacyjne?