zawiesz. działaln. z art. 14a ust.1d a świadcz. pielęgn. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 25 maja 2015, 14:37

Przedsiębiorca zawiesił w CEIDG działalność gospodarczą w celu sprawowania opieki nad dzieckiem, nie poszedł do ZUS by objęli go ubezpieczeniem społecznym, przyszedł do nas po świadczenie pielęgnacyjne, bo dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności. Co zrobić?
~wp

Napisano: 25 maja 2015, 14:39

dać odmowę.
SKO może przyzna
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2015, 14:41

a nie jest to przypadek zawieszenia działalności za zasadach urlopu wychowawczego , że składki opłaca budżet państwa?
~o~

Napisano: 25 maja 2015, 15:10

z CEIDG wynika, że tak, ale on chce świadczenie pielęgnacyjne a nie składki opłacone przez ZUS
~wp

Napisano: 27 maja 2015, 8:22

to zawieszenie jest na 6 lat w celu sprawowania opieki nad dzieckiem, dodatku z art. 10 nie otrzyma to może świadczenie pielęgnacyjne należy przyznać, chociaż tylko na okres jej zawieszenia( orzeczenie wydano na okres znacznie dłuższy ), nie wiem co zrobić?
~wp

Napisano: 27 maja 2015, 8:35

https://www.gofin.pl/17,10,306,826,sklad ... nosci.html
wg mnie należy się świadczenie pielęgnacyjne
nawet jeżeli osoba zawiesza dział. gosp. nie w rozumieniu art. 14a ust. 1d ustawy ...., też przysługuje jej prawo do świadczenia pielęgnacyjnego
występujesz do ZUS o ustalenie okresów składkowych i nieskładkowych i płacisz składki lub nie płacisz
sida

Napisano: 27 maja 2015, 9:03

zawieszenie działalności ze względu na sprawowanie opieki nad dzieckiem (wychowawczy) przy działalności - w każdej sytuacji możne przerwać . to taka sama sytuacja jak zwykły pracownik przebywający na urlopie wychowawczym tylko nie korzystający z dodatku przy rodzinnym np. z powodu przekroczenia dochodu

według mnie Świadczenie pielęgnacyjne nie należy się. odmowa i niech się odwołuje petent
zuzzanna

Napisano: 27 maja 2015, 9:20

Wg ZUS przedsiębiorca w czasie sprawowania opieki na małym dzieckiem ( tak jak osoby pracujące na etacie i korzystające z urlopu wychowawczego ) podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowemu - ma finansowane składki do ZUS przez budżet państwa. Oświadczenie o zamiarze podlegania ubezpieczeniom przedsiębiorca jest obowiązany złożyć w ZUS, a mój przedsiębiorca powiedział że nie pójdzie do ZUS po ubezpieczenie bo chce świadczenie pielęgnacyjne i co mam z nim zrobić?
~wp

Napisano: 10 cze 2015, 8:47

Dotychczas nie podjęłam decyzji w sprawie tego świadczenia. Teraz Pan przyszedł i oświadczył, że złoży w ZUS wniosek o objęcie go ubezpieczeniem społecznym. Przyznać czy odmówić świadczenie pielęgnacyjne?
~wp

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x