zawieszenie działalności ŚDS a VAT - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 14 maja 2020, 13:09

zostało zawieszone uiszczanie opłat za pobyt w ŚDS od kwietnia do odwołania. Czy w związku z tym mam robić deklarację VAT -7 i na jaką kwotę ?
mm102
Referent
Od: 07 maja 2017, 12:01
Zajmuję się: kadry

Napisano: 15 maja 2020, 15:17

Witam;
Jestem obecnie na etapie zastanawiania się czy powinnam odpłatność za ŚDS uwidaczniać w deklaracji VAT-7 ;) i z tego co teraz wyczytałam to wystawiacie faktury i robicie deklarację VAT-7. Proszę o podpowiedź jak to robicie u siebie? Księgujecie decyzję i pod rejestr sprzedaży VAT wystawiacie faktury?
Sylwia2004
Stażysta
Od: 09 maja 2017, 14:43
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 18 maja 2020, 7:45

Ja nie wykazuję w deklaracji VAT-7.
Art. 60. fin. publ.
Niepodatkowe należności budżetowe o charakterze publicznoprawnym
Środkami publicznymi stanowiącymi niepodatkowe należności budżetowe o charakterze publicznoprawnym są w szczególności następujące dochody budżetu państwa, dochody budżetu jednostki samorządu terytorialnego albo przychody państwowych funduszy celowych:
1)
kwoty dotacji podlegające zwrotowi w przypadkach określonych w niniejszej ustawie;
2)
należności z tytułu gwarancji i poręczeń udzielonych przez Skarb Państwa i jednostki samorządu terytorialnego;
3)
wpłaty nadwyżek środków obrotowych samorządowych zakładów budżetowych;
4)
wpłaty nadwyżek środków finansowych agencji wykonawczych;
5)
wpłaty środków z tytułu rozliczeń realizacji programów przedakcesyjnych;
6)
należności z tytułu zwrotu środków przeznaczonych na realizację programów finansowanych z udziałem środków europejskich oraz inne należności związane z realizacją projektów finansowanych z udziałem tych środków, a także odsetki od tych środków i od tych należności;
6a)
należności z tytułu grzywien nałożonych w drodze mandatu karnego w postępowaniu w sprawach o wykroczenia oraz w postępowaniu w sprawach o wykroczenia skarbowe;
7)
dochody pobierane przez państwowe i samorządowe jednostki budżetowe na podstawie odrębnych ustaw;
8)
pobrane przez jednostkę samorządu terytorialnego dochody związane z realizacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego odrębnymi ustawami i nieodprowadzone na rachunek dochodów budżetu państwa.
Iga02
Stażysta
Od: 29 lut 2016, 9:14
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 18 maja 2020, 11:23

... i to jest właściwe podejście. ART 60 UOFP. Brawo.

Jak wejdą od lipca elektroniczne deklaracje i ewidencje to to wszystko zacznie wychodzić i b...del z VAT w OPS wyjdzie wszystkim bokiem. Zakład?
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x