Czy zapłaciliście składki za IV (tarcza antykryzysowa)? - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 06 maja 2020, 12:21

Pytanie jak w temacie. Różne są stanowiska odnośnie uprawnienia do zwolnienia dla sektora publicznego.
Beata123
Praktykant
Od: 19 wrz 2017, 13:28
Zajmuję się: gł.ks.

Napisano: 06 maja 2020, 12:51

ja zapłaciłam składki za kwiecień, ale miałam polecenie żeby wniosek RDZ wysłać do ZUSu więc wysłałam i zobaczymy co się podzieje. osobiście jestem przeciwna temu zwolnieniu.
mk1
Podinspektor
Od: 05 kwie 2017, 14:09
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 06 maja 2020, 13:12

U mnie identyczna sytuacja jak u mk1...
aso
Stażysta
Od: 14 mar 2017, 15:26
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 06 maja 2020, 13:30

składki zapłaciłam, wniosku nie składałam, ponieważ mam więcej niż 50 ubezpieczonych
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 06 maja 2020, 13:31

Dajcie znać prosze, jaka będzie odpowiedź ZUS
xxx100
Referent
Od: 15 paź 2018, 9:53
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 06 maja 2020, 14:11

Zapłaciłam 50% za pracowników i 100% za świadczeniobiorców za kwiecień. Złożyłam wniosek RDZ i RZS-P za marzec.
zojka1
Stażysta
Od: 14 cze 2019, 19:46
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 18 maja 2020, 10:41

Serdecznie namawiam do lektury art 113 Tarczy II, bo z niego wynika w co wdepneli nasi Kochani Skarbnicy i księgowi OPS.

Trzeba było opłacić składki ZUS w 100proc , składać wniosek i czekać na decyzję ZUS. Przy pozytywnej decyzji mielibyście nadpłatę i zastosowalibyście sobie art 113 Tarczy.

Przy negatywnej nie byłoby naruszenia dyscypliny finansów publicznych.A może ono Wam wyjść.

A zatem niektórzy Skarbnicy i księgowi OPS wkopali się, swoich szefów i podleglęł jednostki w dyscyplinę finansów publicznych za nieopłacenie składek w terminie. Cytuję:

Art. 14. Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest nieopłacenie w terminie przez jednostkę sektora finansów publicznych:

1) składek na ubezpieczenia społeczne,
2) składek na ubezpieczenie zdrowotne,
3) składek na Fundusz Pracy,
4) składek na Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych,
5) wpłat na Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych,
6) składek na Fundusz Solidarnościowy
- albo ich opłacenie w kwocie niższej niż wynikająca z prawidłowego obliczenia.

SZCZERE WYRAZY WSPÓŁCZUCIA WAM SKŁADAM
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2020, 10:57

TWoj pisze:
18 maja 2020, 10:41
Serdecznie namawiam do lektury art 113 Tarczy II, bo z niego wynika w co wdepneli nasi Kochani Skarbnicy i księgowi OPS.

Trzeba było opłacić składki ZUS w 100proc , składać wniosek i czekać na decyzję ZUS. Przy pozytywnej decyzji mielibyście nadpłatę i zastosowalibyście sobie art 113 Tarczy.

Przy negatywnej nie byłoby naruszenia dyscypliny finansów publicznych.A może ono Wam wyjść.

A zatem niektórzy Skarbnicy i księgowi OPS wkopali się, swoich szefów i podleglęł jednostki w dyscyplinę finansów publicznych za nieopłacenie składek w terminie. Cytuję:

Art. 14. Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest nieopłacenie w terminie przez jednostkę sektora finansów publicznych:

1) składek na ubezpieczenia społeczne,
2) składek na ubezpieczenie zdrowotne,
3) składek na Fundusz Pracy,
4) składek na Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych,
5) wpłat na Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych,
6) składek na Fundusz Solidarnościowy
- albo ich opłacenie w kwocie niższej niż wynikająca z prawidłowego obliczenia.

SZCZERE WYRAZY WSPÓŁCZUCIA WAM SKŁADAM
Szczere wyrazy współczucia to ja Panu składam bo niby Pan wszystko wie, prowadzi szkolenia a przede wszystkim kopiuje to co my "dostaniemy" w odpowiedzi od Zusu i zamieszcza pan na fb , zachęca do lektury (i swoich szkoleń) oraz straszy DFP. Jest to żałosne Pana zachowanie.Już miałam taką panią z kontroli co ciągle straszyła mnie DFP i skończyło się tym że musiałam zwrócić 5zł. Pan to ma wielkie mniemanie o sobie a my to beznadziejne księgowe z OPS co wszystko źle robimy. Żenada i pewnie znowu Pan zrobi kopiuj wklej
Mmm2018!
Referent
Od: 19 mar 2018, 16:26
Zajmuję się: KS

Napisano: 18 maja 2020, 11:21

....gdyby Pani nie robiła źle wpisów by nie było. A skoro są to znaczy, że coś jest źle.

Tak jak źle jest księgowany jeszcze FA, 500plus, rodzinne, VAT, czy teraz chyba jednak nienależne OPSom zwolnienia z ZUS z Tarczy, które to składki są finansowane z budżetu, a OPSy nie miały pogorszenia swojej sytuacji, ktorych to argumentów ZUS teraz używa w odpowiedzi dla Was. Rozumie to Pani?

Proszę jeszcze zerknąc na forum RIO, na to co tam pisałem o zwolnieniach z ZUS.

https://www.rio.gov.pl/modules.php?op=mo ... 95&start=0

Art. 15zzzh. [Wsparcie będące pomocą publiczną mającą na celu zaradzenie poważnym zaburzeniom w gospodarce]

1. Wsparcie:
1) o którym mowa w(...) art. 31zo (...),
(...)
- zgodne z warunkami zawartymi w Komunikacie Komisji - Tymczasowe ramy środków pomocy państwa w celu wsparcia gospodarki w kontekście trwającej epidemii COVID-19 (2020/C 91 I/01) (Dz. Urz. UE C 91I z 20.03.2020, str. 1) stanowi pomoc publiczną mającą na celu zaradzenie poważnym zaburzeniom w gospodarce.

KOMISJA EUROPEJSKA KOMUNIKAT KOMISJI Tymczasowe ramy środków pomocy państwa w celu wsparcia gospodarki w kontekście trwającej epidemii COVID-19 (2020/C 91 I/01)

3.TYMCZASOWE SRODKI POMOCY PANSTWA 3.1. Pomoc w formie dotacji bezpośrednich, zaliczek zwrotnych lub korzyści podatkowych

22. (...)

c. pomoc może zostać przyznana przedsiębiorstwom, które nie znajdowały się w trudnej sytuacji (w rozumieniu ogólnego rozporządzenia w sprawie wyłączeń grupowych(15)) w dniu 31 grudnia 2019 r.; może być ona przy-znana przedsiębiorstwom, które nie znajdują się w trudnej sytuacji lub przedsiębiorstwom, które nie znajdowały się w trudnej sytuacji w dniu 31 grudnia 2019 r., ale które później napotkały trudności lub znalazły się w trudnej sytuacji z powodu epidemii COVID-19;

PYTANIE: CZY JEDNOSTKI BUDŻETOWE KTÓRE NA 31.12.2019 NA PEWNO NIE ZNAJDOWAŁY SIĘ W TRUDNEJ SYTUACJI TERAZ SIĘ W NIEJ ZNAJDUJĄ??? ...NIE.

Czy zmieniła się zasad finansowania jednostek budżetowych z budżetu (brutto) ?... NIE.

No i czy po centralizacji w VAT można jednostkę uznać, tak jak kiedyś zrobił to UOKIK dla Krakowa za oddzielne od gminy przedsiębiorstwo? ... NIE.

...obym się mylił...

Pozdr TW

Bo teraz ZUS pisze to samo co ja wcześniej.

Jakim nieodpowiedzialnym skięgowym trzeba byc aby dostać kasę na składki z budżetu i ich nie opłacić skoro był/jest art 113 Tarczy?

Zapraszam zatem na moje szkolenia choćby po to aby tego typu wpadek uniknąć.....bo co z tego, że na mnie Pani nawrzuca, skoro ma Pani dyscyplinę i może zwrot kasy do ZUS z odsetkami a kto wie co jeszcze.... :roll:
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2020, 12:01

TWoj pisze:
18 maja 2020, 11:21
....gdyby Pani nie robiła źle wpisów by nie było. A skoro są to znaczy, że coś jest źle.

Tak jak źle jest księgowany jeszcze FA, 500plus, rodzinne, VAT, czy teraz chyba jednak nienależne OPSom zwolnienia z ZUS z Tarczy, które to składki są finansowane z budżetu, a OPSy nie miały pogorszenia swojej sytuacji, ktorych to argumentów ZUS teraz używa w odpowiedzi dla Was. Rozumie to Pani?

Proszę jeszcze zerknąc na forum RIO, na to co tam pisałem o zwolnieniach z ZUS.

https://www.rio.gov.pl/modules.php?op=mo ... 95&start=0

Art. 15zzzh. [Wsparcie będące pomocą publiczną mającą na celu zaradzenie poważnym zaburzeniom w gospodarce]

1. Wsparcie:
1) o którym mowa w(...) art. 31zo (...),
(...)
- zgodne z warunkami zawartymi w Komunikacie Komisji - Tymczasowe ramy środków pomocy państwa w celu wsparcia gospodarki w kontekście trwającej epidemii COVID-19 (2020/C 91 I/01) (Dz. Urz. UE C 91I z 20.03.2020, str. 1) stanowi pomoc publiczną mającą na celu zaradzenie poważnym zaburzeniom w gospodarce.

KOMISJA EUROPEJSKA KOMUNIKAT KOMISJI Tymczasowe ramy środków pomocy państwa w celu wsparcia gospodarki w kontekście trwającej epidemii COVID-19 (2020/C 91 I/01)

3.TYMCZASOWE SRODKI POMOCY PANSTWA 3.1. Pomoc w formie dotacji bezpośrednich, zaliczek zwrotnych lub korzyści podatkowych

22. (...)

c. pomoc może zostać przyznana przedsiębiorstwom, które nie znajdowały się w trudnej sytuacji (w rozumieniu ogólnego rozporządzenia w sprawie wyłączeń grupowych(15)) w dniu 31 grudnia 2019 r.; może być ona przy-znana przedsiębiorstwom, które nie znajdują się w trudnej sytuacji lub przedsiębiorstwom, które nie znajdowały się w trudnej sytuacji w dniu 31 grudnia 2019 r., ale które później napotkały trudności lub znalazły się w trudnej sytuacji z powodu epidemii COVID-19;

PYTANIE: CZY JEDNOSTKI BUDŻETOWE KTÓRE NA 31.12.2019 NA PEWNO NIE ZNAJDOWAŁY SIĘ W TRUDNEJ SYTUACJI TERAZ SIĘ W NIEJ ZNAJDUJĄ??? ...NIE.

Czy zmieniła się zasad finansowania jednostek budżetowych z budżetu (brutto) ?... NIE.

No i czy po centralizacji w VAT można jednostkę uznać, tak jak kiedyś zrobił to UOKIK dla Krakowa za oddzielne od gminy przedsiębiorstwo? ... NIE.

...obym się mylił...

Pozdr TW

Bo teraz ZUS pisze to samo co ja wcześniej.

Jakim nieodpowiedzialnym skięgowym trzeba byc aby dostać kasę na składki z budżetu i ich nie opłacić skoro był/jest art 113 Tarczy?

Zapraszam zatem na moje szkolenia choćby po to aby tego typu wpadek uniknąć.....bo co z tego, że na mnie Pani nawrzuca, skoro ma Pani dyscyplinę i może zwrot kasy do ZUS z odsetkami a kto wie co jeszcze.... :roll:
Nie mam DFP bo ZUS zapłaciłam i wszystko pozostałe robię dobrze ;) serdecznie pozdrawiam a z Pan szkolenia nie skorzystam
Mmm2018!
Referent
Od: 19 mar 2018, 16:26
Zajmuję się: KS

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x