Czy w FA można zawiesić postępowanie na podst. art. 97 par. 1 ust. 4 KPA w przypadku gdy matka ma dwoje dzieci każde z innym panem. Na to pierwsze chce złożyć wniosek o FA ale złożyła pozew do sądu o alimenty na to drugie dziecko - mam zaświadczenie z sądu że sprawa będzie 16 września. Chciałam jej przyjąć wniosek i zawiesić postepowanie na podst. art. 97 KPA do czasu wyroku i wtedy wypłacić jej z wyrównaniem. Czy tak można?
Przekombinowane. I tak nie przyznasz od miesiąca złożenia wniosku. Po wydaniu TW z klauzulą komornik sądowy wyda zaświadczenie o bezskuteczności po dwóch miesiącach od wszczęcia egzekucji, Ty możesz ustalić prawo do FA najwcześniej od trzeciego miesiąca od wszczęcia egzekucji alimentów. Odmówiłabym prawa do FA.
Ale chodzi mi o wniosek na to pierwsze dziecko na które FA się należy, tylko przekroczyłby dochód po uwzględnieniu dochodów konkubenta matki. W tej chwili matka złożyła wniosek do sądu na drugie dziecko od tego konkubenta a nie na to pierwsze.
na dzień dzisiejszy jak ma udowodnić że nie wychowuje z nim wspólnie dziecka, skoro nie ma zasądzonych od niego alimentów jedynie złożony wniosek do sądu o alimenty. Dlatego pomyślałam że można zrobić jak wyżej.
Nie jest, po co zawieszać postępowanie? Jak wspólnie nie wychowują dziecka to konkubent i tak nie będzie członkiem rodziny, a jak wspólnie wychowują to nawet wyrok o alimenty nie będzie przesłanką do nie wpisywania konkubenta w skład rodziny.