Zmiany w FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 11    [ Posty: 106 ]

Napisano: 19 sie 2015, 8:11

Czy w związku ze zmianami którą mają nadejsc macie przygotowane jakies wzory tych wniosków do komorników o przyłaczenie lub wszczęcie? i ta informacje o rozpoczęciu realizacji?

Ja tak sie zastanawiam czy sobie nie przygotowac takich wzorów ale zbytnio nie wiem o co chodzi w tej informacji o realizacji decyzji?
Jak u was przygotowujecie pisma na zmiany?
Nowa FA

Napisano: 19 sie 2015, 8:39

"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 9:54

ale bedzie sie działo, ;)
A RR powiedz czy wg noweli bedziemy wystepowac do komornika z wnioskiem do wszyskich dłużników niezalenie od tego czy wierzycielka dalej pobiera swiadczenie z FA? Pytam bo spotkałam sie z twiedzeniem ze tylko te co wierzycielki pobierają. A ja takiego zapisu w projekcie zmian tego nie widzie i jak dla mnie to po prostu wszystkich niezależnie od tego czy wierzycielki dalej nie pobierają. Przecież my patrzymy na zaległosci dłużnika a nie wierzycielka czy pobiera.
Podsumuwując bedziemy wszyskie akta każadego dłużnika od początku 2008r. weryfikowac do jakiego wniosku zaliczyć i wysyłac do komornika?
Nowa FA

Napisano: 19 sie 2015, 10:32

Zmiany mają wyeliminować administracyjną egzekucję funduszu alimentacyjnego. Jeśli wejdą w życie to zarówno te należności z 2008r. jak i bieżące będą podlegać zasadom egzekucji świadczeń alimentacyjnych. A więc będziemy słać odpowiednie wnioski do komorników sądowych. Trochę mnie przeraża praca jaką na początku będziemy musieli w treść tych wniosków włożyć -np. będzie trzeba podać komornikom daty wypłat wszystkich do tej pory wypłaconych od 2008r. świadczeń :shock:
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 11:53

Przecież wszyscy chcieli takich zmian i właśnie je mamy. Skoro jesteśmy wierzycielami tych należności z tytułu fa, to musimy podać komornikowi ile tego zostało do zwrotu żeby wiedział komornik sadowy ile ma wyegzekwować. Nikt inny za nas tego nie może zrobić.
opsfa

Napisano: 19 sie 2015, 13:00

Brawo!!!!!
FAQ

Napisano: 19 sie 2015, 13:38

FAQ pisze:Przecież wszyscy chcieli takich zmian i właśnie je mamy.
Kiedy ja to się z tych zmian nawet cieszę 8-) Na początku będzie trochę więcej pracy a potem już do starych okresów świadczeniowych wracać nie będę, no chyba że nastąpią jakieś zmiany :)
Zresztą mam większość takich informacji już dawno zrobioną, od lat regularnie wysyłam komornikom informacje o kwotach wypłaconych świadczeń wraz z podaniem nie tyle dat wypłat świadczeń co dat od których należy liczyć odsetki :roll:
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 13:55

a prześlijcie linka . Plisssss
Eliza7536
Referent
Od: 15 kwie 2014, 8:11
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 14:00

Co roku wysyłamy do komornków decyzje o zwrocie wystawione dla dłuzników. W tych decyzjach są podane dokładnie kwoty oraz daty od kiedy naliczamy odsetki.
Agnieszka62

Napisano: 19 sie 2015, 14:07

Eliza7536 pisze:a prześlijcie linka . Plisssss
https://orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/ustawy/3584_u.htm
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 11    [ Posty: 106 ]