Zawieszenie postępowania - tak czy nie? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 06 lip 2017, 11:59

Hej,

mam sprawę, której jeszcze nigdy nie miałem w trakcie postępowania wobec DA. Dłużnik nie stawił się na wywiadzie, w związku z czym wszczęto postępowanie. W trakcie trwania postępowania dostałem (jestem tylko OWD) informację, że dłużnik skierował skargę do Urzędu Wojewódzkiego. Otrzymałem również kopię informacji, gdzie widać, że UW zażyczył sobie przekazania akt sprawy przyznania FA.

Moje pytanie jest następujące: zawieszać postępowanie wobec uznania Da czy nie?
dolnoslazak
Praktykant
Od: 14 cze 2017, 17:23
Zajmuję się: ŚW, FA, ŚR.

Napisano: 06 lip 2017, 14:42

Art. 97 i n. kpa reguluje kwestie związane z zawieszeniem postępowania. Pytanie czy jest spełniona przesłanka uzasadniająca zawieszenie.

Zakładam, że chodzi Ci o Art. 97 § 1. pkt 4 kpa
Organ administracji publicznej zawiesza postępowanie:
(...)
4) gdy rozpatrzenie sprawy i wydanie decyzji zależy od uprzedniego rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego przez inny organ lub sąd; (...)

Żeby zawiesić postępowanie administracyjne, postępowanie przed UW musiałoby być bezpośrednio związane z postępowaniem przed OWD, tak żeby Twoja decyzja była uzależniona od rozstrzygnięcia UW. To że UW chce akta sprawy nie jest równoznaczne z tym, że te postępowania są ze sobą na tyle związane, żeby zawieszać postępowanie wobec DA.

Jeżeli inny organ chce akta sprawy niekoniecznie trzeba wysyłać oryginał akt. Można wysłać odpisy. Ponadto z tego co piszesz UW chce akta dotyczące przyznania świadczeń (wierzyciela), które są odrębnymi aktami od akt dłużnika.

Na dokładkę trochę orzecznictwa:
Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 6 kwietnia 2017 r.
II OSK 1985/15
Przez "zagadnienie wstępne" w rozumieniu art. 97 § 1 pkt 4 k.p.a. należy rozumieć przeszkodę powstającą lub ujawnioną w toku postępowania, której usunięcie jest istotne z punktu widzenia możliwości realizacji celu tego postępowania i ma bezpośredni wpływ na jego wynik. Jest to zagadnienie odrębne od sprawy administracyjnej, na tle której wystąpiło, a właściwym do jego rozstrzygnięcia jest inny organ lub sąd.

Podsumowując, to zależy od istoty sprawy przed UW i tego jak ona się ma do postępowania wobec DA.
brtk
Stażysta
Od: 16 cze 2017, 7:37
Zajmuję się: FA

Napisano: 07 lip 2017, 7:44

Jestem OWD, natomiast UW chce akta dotyczące kwestii OWW. W tym przypadku wniosek o podjęcie działań został wystosowany na podstawie przyznanych świadczeń z FA. Dlatego pozostaje pytanie, czy wydawać decyzję o uznaniu, czy zawieszać postępowanie oczekując na rozstrzygnięcie UW kwestii zasadności wydania decyzji przyznającej FA.
dolnoslazak
Praktykant

Napisano: 07 lip 2017, 8:28

Na podstawie przedstawionych przez Cb informacji prowadził bym postępowanie. Nie rozumiem tylko z jakiego powodu zaskarżona decyzja FA nie trafiła do SKO. Czy aby na pewno zaskarżono decyzję przyznającą świadczenia? Może chodzi o inną sprawę i akta OWW są potrzebne w celu udowodnienia pewnej okoliczności.

Dostałeś wniosek o podjęcie działań, więc wierzyciel ma z pewnością orzeczenie o przyznanych alimentach, co nie jest kwestionowane (zgodnie z Twoimi informacjami), ponieważ gdyby były wątpliwości co do orzeczenia sądu o obowiązku alimentacyjnym, były by one rozstrzygane w postępowaniu cywilnym a nie administracyjnym.

Podstawą prowadzenia działań wobec dłużnika jest nie tylko przyznanie świadczeń z funduszu ale również może nią być wniosek wierzyciela o podjęcie stosownych działań. Zarówno w jednym i drugim przypadku to OWW weryfikuje zasadność i podstawy takich działań. Jeżeli OWW skierowało wniosek o podjęcie działań i dłużnik mieszka w Twojej gminie (jesteś właściwy miejscowo) to działasz. Chyba, że przyjdzie informacja z OWW o cofnięciu wniosku lub inny wniosek, który wskazuje że postępowanie względem dłużnika jest niezasadnie prowadzone.

Postępowanie zawiesza się w enumeratywnie wymienionych przypadkach z art. 97 i n. kpa. Jeżeli Twojej sytuacji nie jesteś w stanie podciągnąć pod żaden przypadek, to nie masz podstaw.
brtk
Stażysta

Napisano: 07 lip 2017, 8:43

Dłużnik zakwestionował wydanie decyzji przyznającej FA i skierował skargę do UW. I teraz tam się będą męczyć. Wniosek o podjęcie działań został skierowany na podstawie przyznania świadczeń z FA, stąd moje wątpliwości. Bo w chwili wydania decyzji o uznaniu (zakładając, że dłużnik się od niej nie odwoła), w następstwie CEPiK, prokuratura itd. To co w momencie, kiedy zakładając, prawo jazdy zostanie zatrzymane, po czym OWW wycofa wniosek o podjęcie działań wobec DA? Dlatego zastanawiam się nad zawieszeniem, ponieważ budzi moje wątpliwości na tą chwilę zasadność wniosku o podjęcie działań, który został nadany z tytułu przyznania świadczeń z FA.
dolnoslazak
Praktykant

Napisano: 07 lip 2017, 10:21

Dłużnik nie posiada legitymacji do kwestionowania decyzji o przyznaniu świadczeń z FA, ponieważ nie jest stroną zgodnie z kpa. Jego kwestionowanie najprawdopodobniej spełznie na odmowie wszczęcia postępowania. Co najwyżej może złożyć donosik, OWW przeprowadzi postępowanie wyjaśniające i może zmieni decyzję ale nie będzie tego robiło UW.

Rozumiem wątpliwości. Rzeczywiście gdyby decyzja o przyznaniu została uchylona to OWW cofnie wniosek. Jednak jeżeli decyzja jest już ostateczna to dopóki nie zostanie ona zakwestionowana w trybie nadzwyczajnych środków zaskarżenia, to OWD podejmuje działania. Jednak po raz kolejny, to OWW a nie UW będzie prowadzić postępowanie w przedmiocie np: wznowienia postępowania.

Czy OWW może potwierdzić, że decyzja jest ostateczna, jeżeli wysłała wniosek przed stwierdzeniem jej ostateczności?
brtk
Stażysta

Napisano: 07 lip 2017, 13:32

Mam informację od OWW, że decyzja została wydana zgodnie z prawem i nie budzi żadnych zastrzeżeń. Czyli idąc tym tokiem rozumowania, wydać decyzję o uznaniu? Tak by z tej dedukcji wynikało.
dolnoslazak
Praktykant

Napisano: 07 lip 2017, 14:02

Osobiście bym wydał.
brtk
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU