Wznowienie postepowania dot. decyzji uznania dłuznika za uch - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 06 lip 2017, 9:05

Witam.
Mam dłużnika, który nie stawił się na wywiad alimentacyjny w związku z tym wydałam decyzje o uznaniu za dłużnika następnie wysłałam wniosek o zabranie prawa jazdy. Dłużnik po otrzymaniu zawiadomienia od Starostwa o wszczęciu postępowania w sprawie zabrania prawa jazdy zgłosił się do naszego Ośrodka z pretensjami dlaczego zabieramy mu prawo jazdy, że nie mógł stawić się na wywiad bo był w złym stanie zdrowia i przedstawił karty inf z pobytu w szpitalu. Pan wezwanie na wywiad odebrał 12.12.16, od 19.12.16 przebywał w szpitalu. Nie skontaktował się z OWD o wybór terminu przeprowadzenia wywiadu. Jeszcze w miedzy czasie radca prawny pełnomocnik dłużnika złożył wniosek o wznowienie postępowania zakończonego wydaniem decyzji w przedmiocie uznania dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Dłużnik przedstawił nam dokumentu z organów właściwych wierzycielek (które są dwa) z których wynika, że nie miałam podstaw do wydania ww. decyzji ponieważ pan wpłacał 50% zasądzonych alimentów zarówno w jednym jak i w drugim ośrodku. Podczas analizy sprawy okazało się że Komornik który prowadzi dwie sprawy do każdej z nich ma nadane dwa nr sprawy (KMP) dla jednej wierzycielki. Prosząc o inf. komornika przed wydaniem dec. o wpłatach w okresie 6m-cy powołałam się na KMP które od zawsze figurowało w aktach sprawy z których wynikało że dłużnik dokonywał śmiesznych wpłat zarówno w jednej jak i drugiej sprawie a o nr drugim KMP nie miałam pojęcia. Czy ktoś może miał podobna sytuacje i wznawiał postępowanie i jak ma takie postanowienie wyglądać?
ocka
Stażysta
Od: 08 sty 2016, 12:27
Zajmuję się: Referent

Napisano: 06 lip 2017, 9:13

KPA:
Art. 145. § 1. W sprawie zakończonej decyzją ostateczną wznawia się postępowanie, jeżeli:
1) dowody, na których podstawie ustalono istotne dla sprawy okoliczności faktyczne, okazały się fałszywe;
5) wyjdą na jaw istotne dla sprawy nowe okoliczności faktyczne lub nowe dowody istniejące w dniu wydania decyzji, nieznane organowi, który wydał decyzję;
7) zagadnienie wstępne zostało rozstrzygnięte przez właściwy organ lub sąd odmiennie od oceny przyjętej przy wydaniu decyzji (art. 100 § 2);

Art. 147. Wznowienie postępowania następuje z urzędu lub na żądanie strony. Wznowienie postępowania z przyczyny określonej w art. 145 § 1 pkt 4 oraz w art. 145a i art. 145b następuje tylko na żądanie strony.

Art. 148. § 1. Podanie o wznowienie postępowania wnosi się do organu administracji publicznej, który wydał w sprawie decyzję w pierwszej instancji, w terminie jednego miesiąca od dnia, w którym strona dowiedziała się o okoliczności stanowiącej podstawę do wznowienia postępowania.

§ 2. Termin do złożenia podania o wznowienie postępowania z przyczyny określonej w art. 145 § 1 pkt 4 biegnie od dnia, w którym strona dowiedziała się o decyzji.

Pokaż inne wersje czasowe tego przepisuArt. 149. § 1. Wznowienie postępowania następuje w drodze postanowienia.

§ 2. Postanowienie stanowi podstawę do przeprowadzenia przez właściwy organ postępowania co do przyczyn wznowienia oraz co do rozstrzygnięcia istoty sprawy.

§ 3. Odmowa wznowienia postępowania następuje w drodze postanowienia.

§ 4. Na postanowienie, o którym mowa w § 3, służy zażalenie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 06 lip 2017, 9:26

I w takiej sytuacji wznawiam postępowanie wzywam dłużnika na wywiad a do komornika o podanie informacji o wpłatach i dotyczących okresu na podstawie którego wydali mi błędnie wyszczególnione wpłaty, czyli okresie 6m-cy na podstawie których wydałam decyzje o uznaniu dłużnika za uchylającego się czy biorę pod uwagę aktualny okres? I uchylam decyzje? I co w takiej sytuacji z wnioskiem o zabranie prawa jazdy?
ocka
Stażysta

Napisano: 06 lip 2017, 9:47

pomału, pierw musisz mieć podstawę do wznowienia, czyli zaśw. że jednak przed wydaniem decyzji płacił te 6 miesięcy
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 06 lip 2017, 9:55

Czyli w pierwszej kolejności pisać do komornika o wystawienie informacji za okres najlepiej od okresu na podstawie wydawałam decyzje do chwili obecnej? A jak z tej informacji nie będzie wynikać że dłużnik dokonywał wpłat w 50% to postępowania nie wznawiam?
ocka
Stażysta

Napisano: 06 lip 2017, 10:01

w pierwszej kolejności pisać do komornika o wystawienie informacji za okres na podstawie, której wydawałaś decyzje.
Jak będzie, że płacił to wznawiasz, jak będzie, że nie płacił to odmawiasz wznowienia
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 06 lip 2017, 10:09

A co do pobytu w szpitalu jak odebrał wezwanie 12.12.2016 ma 7 dni na wstawienie się czyli do 19.12.16 w którym to dniu karetką został zawieziony do szpitala czy na tej podstawie nie powinnam już wznowić postępowania? A co z decyzja Starostwa, która jeszcze nie jest prawomocna o zabranie prawa jazdy?
ocka
Stażysta

Napisano: 06 lip 2017, 10:11

nie, tu to se jaja robi. Miał czas na stawienie się, nikt mu nie kazał czekać na ostatni dzień.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x