Witam. Mógłby ktoś doradzić?W tamtym roku złożyłem kolejny wniosek o wypłatę 500+ na drugie dziecko ale zawieszono Nam wypłatę świadczenia ponieważ pracowałem za granicą. W Urzędzie Miejskim w Wesołej powiedziano mi że powodem tego jest że muszą sprawdzić czy nie pobieram już świadczenia na dzieci w Niemczech. Mówiłem że nie ale powiedzieli mi że mają do roku na sprawdzenie i jeśli będzie z tym w porządku to wypłacą mi po roku za cały okres. Od maja jestem już w Polsce,pracuję więc wybrałem się do Urzędu Miasta w Wesołej żeby się dowiedzieć cokolwiek bo to już prawie rok minął a kobieta która mnie obsługiwała powiedziała że mój wniosek jest u (chyba) Marszałka Województwa i że niektórzy czekają na to o wiele dłużej i że "kiedyś nie było 500+ i ...". Zaniepokoiła mnie ta rozmowa i nie wiem gdzie się zgłosić aby dowiedzieć się co w tej sprawie.
używając sformułowania "zawieszono wypłatę" znaczy ze miał Pan coś przyznane decyzja i w trakcie Pan wyjechał i nie zgłosił czy w momencie składania wniosku był Pan za granicą?
W czasie kiedy pierwszy raz składałem wniosek pracowałem za granicą ale pracowałem w różnych miejscach,z przerwami i moje "centrum życiowe" o ile dobrze zapamiętałem nazewnictwo znajdowało się w Polsce co zostało rozstrzygnięte decyzją ZUS w Warszawie zdaje się w 2017 roku. Zastanawiałem się czy nie pobierać pieniędzy "na dzieci" od Niemców, wystąpiłem do Urzędu miasta w Wesołej o zaświadczenie o wysokości pobieranych pieniędzy na ten cel ale w sytuacji jak często zmieniałem pracodawcę,miejsce zamieszkania i brak zameldowania ciężko było to załatwić. Nawet nie odebrałem tego zaświadczenia ale pobieranie świadczenia w Polsce zostało zawieszone co miało trwać do roku ale po ostatniej wizycie w Urzędzie Miasta Wesoła nic już nie wiem.