Zawodowa rodzina a umowa z innym powiatem - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 30 wrz 2010, 17:08

Sytuacja hipotetyczna.

Rodzina zastępcza zawodowa-podpisana umowa ze starostą, umieszczone dzieciaki, funkcjonuje itd.
Rodzina zmienia miejsce zamieszkania - INNY POWIAT
Czy jest możliwym, że mieszka np. w ,,naszym\" powiecie, a powiat tamten nadal ,,ma z nią umowę\" i umiesza w tej rodzinie ,,dzieci z terenu swojego powiatu\" a my powiedzmy nadzorujemy funkcjonowanie tej rodziny jako PCPR właściwy od miejsca zamieszkania tej rodziny - albo i nie
Miał ktoś taki przypadek? Ma to sens? w sensie prawnym?
~pcpr

Napisano: 12 paź 2010, 11:02

Ponawiam.
~pcpr

Napisano: 12 paź 2010, 14:36

Istnieje interpretacja MPiPS, która mówi, że lepiej, by umowę podpisał starosta właściwy ze względu zamieszkania rodziny zastępczej. Też mieliśmy taką sytuację i tak zrobiliśmy.
~Ja

Napisano: 12 paź 2010, 14:37

Jest ta interpretacja gdzieś w necie? bo jak znam życie na pomoc forumowiczów nie ma co liczyć :-(
~pcpr

Napisano: 12 paź 2010, 16:17

Chyba nie ma.
Cytuję:
\"Konstruując przepis w takim brzmieniu ustawodawca nie wskazał wprost, który powiat powinien zawierać umowę zlecenie z zawodową rodziną zastępczą. W takiej sytuacji pod uwagę należy brać zarówno kwestie związane z nadzorem rodziny zastępczej, jej wsparciem oraz bezpośrednimi kontaktami wynikającymi z powyższych czynności\"
(dot. art. 75 ust. 2)
~Ja

Napisano: 12 paź 2010, 17:20

ok, dziękuję Ci bardzo za pomoc. pozdrawiam.
~pcpr

Napisano: 13 paź 2010, 9:45

weź pod uwagę nadzór nad rodziną jeśli powiat ze względu na miejsce zamieszkania podpisze umowę zlecenie to będzie miał możliwość większego nadzoru
~Iza

Napisano: 13 paź 2010, 11:44

Również pozdrawiam:)
~Ja

Napisano: 13 paź 2010, 21:35

umowa rodziny ze starostą podlega reżimowi prawa cywilnego, co oznacza całkowitą dowolność stron umowy. Rodzinie można zaproponować podpisanie kolejnej umowy z powiatem, w którym zamieszkuje, ale jeśli się nie zgodzi - ma do tego prawo. A nadzór prowadzą pracownicy według miejsca zamieszkania - taki jest obowiązek, niezależnie od tego kto rodzinie płaci.
~Lex

Napisano: 02 lut 2011, 13:33

Czy mogłabym prosić ową interpretację MPiPS na fax 75/ 735 30 48?
~pcpr

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x