Witam w poprzednim okresie wysyłałam zawiadomienia do prokuratury. Odpowiedź : akt oskarżenia przeciwko dłużnikowi. Co zrobić w tym okresie ? Też wysyłać ?
Wysyłam co roku zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa jako OWW po przyznaniu świadczeń z FA, niezależnie co postanowiła prokuratura odnośnie wcześniejszych wniosków. Prokuratura, z tego co widzę, rozpatruje te zawiadomienia osobno za dany okres.
Zawiadomienia nie wysyłam tylko wtedy, jeśli są regularne wpłaty od komornika.
ok. ale jesli wysłany wniosek do prokuratury bo dłużnik nie przyszedł na wywiad i od roku cisza to czy wzywam na kolejny wywiad z wniosku OWW i kolejny wnioske do prokuratury czy czekam na odpowiedż starej sprawy
Czym innym jest wniosek o ściganie wysyłany przez OWD (ja wysyłam taki wniosek raz po uprawomocnieniu się decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się) a czym innym zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa wysyłane przez OWW po przyznaniu świadczeń z FA.
Przy otrzymaniu kolejnego wniosku z OWW o podjęcie działań wobec dłużnika - jako OWD wysyłam wezwanie na wywiad, jak dłużnik się nie stawia to piszę pismo zwrotne z tą informacją i dodaję że w mocy jest decyzja o ustanowieniu dłużnika za uchylającego się.
Robię tak samo tylko pytam co z tymi sprawami które tkwia w prokuraturze i od roku cisza.. czy teraz tez wysyłać nowy wniosek gdy nie przyjdzie dłużnik na wywiad ponownie?