Mam nielichą zagwozdkę.
W styczniu otrzymałam z innej gminy wniosek z 30.11.2020 r. Ojca na dziecko (nierozpatrzony) -> do weryfikacji pod kątem art.22 (faktycznej opieki).
Pod koniec stycznia otrzymałam wniosek z lipca 2019 r. Matki -> rozpatrzony na okres lipiec 2019-maj 2021 na to samo dziecko -> do realizacji.
Wg, oświadczenia Matki ze stycznia mieszkają pod jednym adresem.
Styczeń 21 -> wywiad u poprzedniego organu -> jest ojciec i babcia, matki nie ma.
Styczeń 21-> wywiad pod adresem wspólnym (u mnie) -> jest Ojciec, sprawuje opiekę. Matka pije i często przebywa poza domem. W trakcie wywiadu nieobecna od iluś dni. Wywiad orzekł, że to Ojciec sprawuje opiekę. Sprawa rozwodowa w toku od listopada 2020 r.
W wyniku ustalenia faktycznej opieki rozpatrzyłam pozytywnie wniosek Ojca -> od miesiąca przeprowadzenia wywiadu czyli od stycznia 21 do maja 21 -> listopad, grudzień odmowa.
Teraz mam dylemat jak uchylić Matce? Wstecz się nie uchyla, więc z dniem 1.03.2021 od marca. Powołać się na przepis art. 22. A ona jak się odwoła od uchylenia, to nie zrobię nienależnych za styczeń i luty dopóki sko nie wyda rozstrzygnięcia. Wstrzymałam wypłaty w programie na czas trwania postępowania, żeby nienależne nie szły.
Czy może należy wg art. 23 wstrzymać wypłatę Matce ze względu na nieobecność Matki -> nie udzielenie wyjaśnień ? Może tylko wstrzymanie i np za styczeń przy zbiegu prawa?
Wszczęcia zrobiłam ws. uchylenia, minęło wczoraj 7 dni, baba nie ma na wódkę, mówiła, że się odwoła, chciałabym, żeby to miało ręce i nogi..
I tak styczeń ma do zwrotu jeszcze z poprzedniego organu wypłacone (lutego jej już nie zapłaciłam, ale i tak muszę np wydać za te miesiące).
Zbieg prawa do świadczeń
- kama_211
- Stażysta
- Zajmuję się: To i dużo, dużo więcej ...
- Kontakt:
Zbieg prawa do świadczeń
Sth like this

Oprócz Zbieg prawa do świadczeń - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
rezygnacje przesłane emailem
NIENALEŻNIE POBRANE 500+
prośba o nierozpatrywanie wniosku, co dalej?
ustalenie koordynacji - przekazanie dokumentów
sprawozdanie za 02.2021 sygnity
zupełny odpis aktu urodzenia
wzór
NP z MUW - a teraz osoba mieszka w innej gminie
kordynacja za okres 2016/2017
Babcia opiekunem prawnym wnuczki ponieważ matka nie ma 18 lat
zamieszkuja u nas zameldowani gdzie indziej co z tym zrobić?
przekazanie a omyłkowa wypłata
potrzebuję pilnie wezwanie do złożenia wyjaśnień
Wysokie dochody z tytułu zasiłku na dzieci - pytanie
zmiana miejsca zamieszkania
wzór wszczęcia postępowania do żądającej zwrotu