zdarzenie losowe po 5mcach - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 19 mar 2015, 16:08

Czy jest jakis określony czas od zdarzenia losowego, żeby człowiek zgłosił sie do nas po zasiłek ? Zarzenie to miało miejsce 5 mcy temu a dopiero teraz wplynelo podanie z data marcowa.
W stypendium jest okreslone, ze zasiłek szkolny jest przyznawany w czasie DO dwoch mcy.. a jak jest u nas? ustawie nie nzalazlam nic takiego... Przeciez przez 5 mcy stan nieruchomosci calkiem sie zmienił...
lolek

Napisano: 20 mar 2015, 9:10

Trudna sprawa, zobacz co chce, ile i rozważ czy jednak nie uwzględnić prośby. Sprawdź, czy mieści się w definicji "zdarzenia losowego". Ja mam doświadczenia powodziowe w tej kwestii i wiem że SKO twierdzi, że miał prawo tak późno zgłosić się bo " był w szoku popowodziowym" i nakazuje przyznanie. Miałam też inną sprawę z bardzo roszczeniową osobą, która "majątek " trzymała w szopie i woda zalała meble, odzież itp. "Udowadnianie" trwało 3 lata i skończyło się w NSA. Więc czasem warto oszczędzić sobie szarpania i jeśli nie jest to wygórowane żądanie i mieszczące się w naszych możliwościach i definicji to przyznać. Powodzenia.
male

Napisano: 20 mar 2015, 9:56

dzieki wielkie za rozjaśnienie sprawy ... :):):)
lolek

Napisano: 20 mar 2015, 15:56

Też mam trochę doświadczenia w tej materii, jak każdy z Was...
Pracownik socjalny na wywiadzie musi dobrze opisać i ocenić, czy to zdarzenie losowe w jakimś stopniu naruszyło zdolność rodziny do jej normalnego funkcjonowania, czy konsekwencje tego zdarzenia zostały naprawione, itd. Za mało wiemy z Twojego postu.
Esia

Napisano: 23 mar 2015, 21:43

jak zwykle.... Tak jak Esia
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2015, 19:42

Jeżeli był to np pożar domu to wiadomo, że z remontem muszą ruszyć wiosną nie zimą i tak mija np. 5 mies.
Co to za zdarzenie? to jest ważne a nie to, że mija 5 mies.
PO tragedii czasem trudno się otrząsnąć
zzzz

Napisano: 24 mar 2015, 23:18

a może po prostu ten człowiek nie wiedział, że ma możliwość ubiegania się o taką pomoc?

i przeczytał o tym w Fakcie lub Wyborczej 5 m-cy po zdarzeniu ;)

albo dowiedział się od znajomej, która taką pomoc otrzymała kiedyś i gdzie indziej.....
fiołek1

Napisano: 26 mar 2015, 9:32

Ciężka sprawa, a to ze względu na fakt dobrego opisania przez pracownika socjalnego potrzeby udzielenia takiego wsparcia. Zasiłek celowy może być przyznany w wyniku zdarzenia losowego np. pożar domu i nie ma na celu refundacji poniesionych strat a jedynie pomoc takiej osobie bądź rodzinie w przezwyciężeniu trudnej sytuacji w której się znalazla. Reasumując decyzja należy do Ciebie :)
Sławek

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x