Zdl a potem Śp - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 29 maja 2014, 8:00

Do szpiega z krainy D
Czy ty uważasz , ze wtedy powinnam im przyznać i wówczas nie narobiłabym sobie bałaganu ( jak to Ty określiłeś) ale niestety śp miedzy innymi przysługuje za to że ktoś sprawuje opiekę ( w moim przyspadku dziecko postanowiła żyć na własny rachunek i wyjechało ) a nie za to że posiada dziecko niepełnopsrawne . Formum jest do dyskusji pomino iż czasami ktoś nie da konkretnej rady pomoże zrozumnieć problem bo i tak decyzje podejmuje ja. A zdanie Ewalu i Kb cenię .
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 8:19

Jeżeli dobrze zrozumiałam to tej Pani wygasła decyzja z mocy prawa i dlatego w lipcu złożyła ponownie wniosek o przyznanie jej świadczenia pielęgnacyjnego bo mogła nabyć te uprawnienia na nowych zasadach, które weszły w życie od 1 stycznia 2013 r. a Dorcia słusznie jej odmówiła ponieważ osoba nie sprawowała opieki. Moim zdaniem skoro decyzja jej wygasła z mocy ustawy to należy się jej zgodnie z ustawą ZDO wyrównanie. Ja bym specjalnie nie toczyła walki z tą osobą. Jeżeli oświadczyła, że sprawowała opiekę od sierpnia to bym zrobiła wyrównanie i po zawodach.
magnolia

Napisano: 29 maja 2014, 8:20

Jeżeli dobrze zrozumiałam to tej Pani wygasła decyzja z mocy prawa i dlatego w lipcu złożyła ponownie wniosek o przyznanie jej świadczenia pielęgnacyjnego bo mogła nabyć te uprawnienia na nowych zasadach, które weszły w życie od 1 stycznia 2013 r. a Dorcia słusznie jej odmówiła ponieważ osoba nie sprawowała opieki. Moim zdaniem skoro decyzja jej wygasła z mocy ustawy to należy się jej zgodnie z ustawą ZDO wyrównanie. Ja bym specjalnie nie toczyła walki z tą osobą. Jeżeli oświadczyła, że sprawowała opiekę od sierpnia to bym zrobiła wyrównanie i po zawodach.
magnolia

Napisano: 29 maja 2014, 8:25

Nawet jeżeli chodzi o wyrównanie to nikt nam nie zabroni przeprowadzić postępowania wyjaśniającego w razie wątpliwości i mamy nie tyle prawo a wręcz obowiązek zweryfikowania oświadczeń
dżela

Napisano: 29 maja 2014, 8:30

Tak tylko osoba nie korzysta z pomocy społecznej i nie mam żadnych informacji czy ten syn faktycznie wrócil w sierpniu . Bo pewnie jak by tak było to przyszła by złożyć wniosek na Śp bo jej mówiłam , ze jak wróci to może to zrobić. Ona sie tłumaczy , ze nie wiedziała że znów może złożyć wniosek teraz jak dostała pismo o ZDL przyszła. Co najlepsze że składa tylko na wyrówanie bo na bieżąco mówi , ze się zastanowi czy złożyć na ŚP. Zrobię rozeznanie czy faktycznie wrócił.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 8:54

szpiegu z krainy D :) czasami nie rady potrzeba tylko dyskusji o problemie...mowisz, ze ja zawsze chce byc najmadrzejsza? hmm...a nie jestem?? :D:D:D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 9:14

kb pisze:szpiegu z krainy D :) czasami nie rady potrzeba tylko dyskusji o problemie...mowisz, ze ja zawsze chce byc najmadrzejsza? hmm...a nie jestem?? :D:D:D
skromność to podstawa :D .. mam wrażenie, że ten donpedro to kolejne wcielenie trola któregoś
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x