ZDO 2 nieoełnosprawnych
ZDO 2 nieoełnosprawnych
Mam taki przypadek, ze Pan pobierał ŚP na bratową(?), jednak kobieta zmarła w grudniu 2013 roku. Teraz wypłacam zdo za ten okres, a co jeśli Pan będzie chciał złozyć wniosek na zdo teraz w związku ze sprawowaniem opieki nad bratem, który też ma znaczny stopień. Może?, w koncu jest osobą która straciła prawo do Sp w związku z wygaśnięciem ustawy?
Re: ZDO 2 nieoełnosprawnych
Wydaje mi się, że do dnia zgonu wypłacasz wyrównanie. A jeżeli Pan chce się ubiegać teraz to jedynie na SZO, bo ZDO było pobierane na inną osobę wymagającą opieki.
- Monstr
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Pomyślałam tak samo, ale nie jest to w sumie takie oczywiste:~Kate~ pisze:Wydaje mi się, że do dnia zgonu wypłacasz wyrównanie. A jeżeli Pan chce się ubiegać teraz to jedynie na SZO, bo ZDO było pobierane na inną osobę wymagającą opieki.
1) Zgodnie z art. 2 ust. 1 ZDO przysługuje jeśli decyzja o ŚP wygasła z mocy prawa- tej Pani wygasła decyzja. Ustawodawca nie doprecyzował, że powinna wygasnąć decyzja o ŚP na osobę, na którą składany jest wniosek o ZDO.
2) osoba spełnia warunki do przyznania ŚP określone w ustawie o ŚR ( w brzmieniu obowiązującym 31-12-2012r.)- przypuśćmy, że ta kobieta spełnia te warunki?
Co myślicie?
obynowa7777777 pisze:bratowa to nie rodzina ;(( czyżby SKO przyznało?

Własnie na bratową??? Też niewiem jak to możliwe ale Pani, która przede mną pracowała tak przyznała i niewiem czy teraz wogóle ten zasiłek dla opiekuna mam wypłacać?
- Monstr
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się w ustawie o ZDO. Świadczenie to przysługuje jeśli osoba spełnia warunki do przyznania ŚP na warunkach określonych w ustawie o ŚR w brzmieniu z dnia 31-12-2012r. Twoja Pani nie spełnia tej przesłanki. Jak dla mnie ZDO nie przysługuje.anja25 pisze:niewiem czy teraz wogóle ten zasiłek dla opiekuna mam wypłacać?
Pozostaje też kwesta źle wydanej decyzji na ŚP

anja25 pisze, że to ta Pani co pracowała przed nią...moperek pisze:ludzie! powariowaliście ? zasiłek na bratową?!

Dzięki bardzo, czyli teraz na pewno odmowa i jeszcze przeprawa z tamtą złą decyzją ;( Najgorsze, że to nie jeden taki przypadek ;(
Oprócz ZDO 2 nieoełnosprawnych - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
SP na mamę?
wzór wniosku o zdo
POMOCY!!!
odmówic czy przyznac
decyzja na zdo
jakie kwoty
Odsetki - proszę o pomoc
zasiłek dla opiekuna
szkolenie z mlonką Lublin- wie ktoś???
zdo zaprzestanie prowadzenia gospodarswa rolnego
uzysk
ROPS decyzja zmieniająca św. piel
EWALU OBIECAŁAŚ DZISIAJ WKLEIĆ SWOJĄ DECYZJĘ ZM.ŚP.
ODSETKI
zr a skład rodziny
sygnity