zdo a renta rodiznna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 maja 2014, 13:05

czy nalezy się zdo przy rencie rodzinnej kobietka pobierała do 30 06 2013 śp
apaulina

Napisano: 19 maja 2014, 13:41

kto jest do niej uprawniony i jaka to dokładnie renta rodzinna? ;)
Monstr
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 30 kwie 2014, 20:52
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2014, 15:33

art. 17 ust. 5 Ustawy o SR w brzmieniu na 31-12-2012 r.

5.Świadczenia pielęgnacyjne nie przysługują, jeżeli:
  1)osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego , renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego;

Musisz sprawdzić czy w momencie nabywania renty rodzinnej Kobieta miała zbieg prawa do innego świadczenia emeryt - rent. Jesli nabyła rente rodzinna bez tego zbiegu to wowczas ZDO przysługuje.
Karoosia

Napisano: 20 maja 2014, 10:25

a jak mam to sprawdzić?? Jestem nowa pomocy.
ccc

Napisano: 20 maja 2014, 11:22

Karoosia pisze:Musisz sprawdzić czy w momencie nabywania renty rodzinnej Kobieta miała zbieg prawa do innego świadczenia emeryt - rent. Jesli nabyła rente rodzinna bez tego zbiegu to wowczas ZDO przysługuje.
dokładnie ;)
ccc pisze:a jak mam to sprawdzić?? Jestem nowa pomocy.
drogi są dwie:
1. prosisz (wzywasz) Panią do doręczenia dokumentacji- wszak to na wnioskodawcy spoczywa obowiązek doręczenia dokumentów niezbędnych do ustalenia prawa do wnioskowanego świadczenia ;)
2. ustalasz to sama z organem wypłacającym ową rentę (wniosek o udostępnienie danych- podstawę masz)
ja zazwyczaj stosuje pkt2 ;)
Monstr
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 30 kwie 2014, 20:52
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x